Dostupni linkovi

Obama traži od republikanaca deblokadu Vlade


Delimična blokada Vlade Sjedinjenih država ušla je u drugi dan, a za sada se još ne nazire mogućnost za rešavanje tog problema.

Bela kuća saopštila je da će se predsednik Barak Obama usprotiviti krnjim rešenjima koja bi obezbedila finansiranje određenih oblasti kao što su nacionalni parkovi ili naknade veteranima. Ocenila ih je kao neozbiljne pokušaje vođenja državne politike. Blokada vlade odrazila se na rad sudova, finansiranje vojske, policije i federalnih institucija, ali i muzeje i spomenike, uključujući Kip slobode i Jeloustoun park. Zvaničnici međutim uveravaju da nacionalna bezbednost neće biti ugrožena.

U obraćanju ispred Bele kuće, američki predsednik Obama optužio je republikance za prvu delimičnu blokadu Vlade u poslednjih 17 godina – rekavši da vode Krstaški rat protiv Zakona o zdravstvenom osiguranju – Obamakeru.

„Tražim da Republikanci odblokiraju rad Vlade, prihvate usluge od kojih građani zavise i omoguće državnim službenicima da se vrate na posao. To će se dogoditi kada shvate da čitava ekonomija ne može biti talac njihove ideologije.“

S druge strane, republikanci optužuju Obamine demokrate da odbijaju pregovore. Njihov predstavnik Džon Boner kaže:

“Demokrate odbijaju naš poziv da u skladu sa Ustavom razrešimo ono što nas deli. Međutim umesto toga, oni čak ne žele ni da porazgovaramo. Naša država i Vlada imaju velikih problema. Jedini način da ih rešimo je da pokušamo da postignemo dogovor, imajući u svesti američki narod.“

Ukoliko dve strane uspeju da premoste jaz, finasiranje rada Vlade bilo bi samo privremeno, pošto ističe pre kraja 2013. godine.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG