Dostupni linkovi

SAD partner Kosova na putu integracija u NATO i EU


Sa konferencije 'Partnerstvo za promene: Jačanje žena', u prvom redu Medlin Olbrajt, Atifete Jahjaga i Trejsi Džejkobson, Priština, oktobar 2012.
Sa konferencije 'Partnerstvo za promene: Jačanje žena', u prvom redu Medlin Olbrajt, Atifete Jahjaga i Trejsi Džejkobson, Priština, oktobar 2012.
Autor Zijadin Gashi (priredila Jasmina Šćekić)

Sjedinjene Američke Države biće partner Kosovu na njegovom putu integracija u NATO i Evropsku uniju, izjavila danas američka ambasadorka u Prištini Trejsi Džejkobson.

Ona je to kazala drugog dana Međunarodnog samita žena "Partnerstvo za promene: Jačanje žena”.

Džejkobson je istakla da je ravnopravnost polova neophodna i da nijedna zemlja ne može da napreduje bez ispunjenja tog uslova, koji se postiže jačanjem uloge žena.

“Kosovo ima odlične zakone koji promovišu polnu ravnopravnost i jačanje žena, i na tom polju je ispred mnogih drugih država”, kazala je ambasadorka Dzejkobson.

Prema njenom mišljenju, praksa je pokazala da je političko predstavljanje posredstvom žena jako efikasno i korisno za društvo.

U svom govoru, američka ambasadorka nije samo obećala angažovanje na poboljšanju pozicije i jačanju uloge žena na Kosovu, već je još jednom podsetila i na američko partnerstvo u odnosima sa državom Kosovo.

“Američka Vlada je partner Kosovu u promovisanju sveopšteg privrednog rasta predvođenog privatnim sektorom, obezbeđivanju vladavine reda i zakona u kosovskom društvu i državi, i podrška u izgradnji demokratskih institucija, radeći zajedno sa našim evropskim saveznicima na postizanju evro-atlanske budućnosti Kosova”, kazala je Džejkobson.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je kazala da su ovakvi samiti dobra prilika za zemlju i region da učine više na jačanju uloge žena u društvu.

“Kosovo i region imaju puno da ponude. Zato će Samit poslužiti kao jedinstvena mogućnost da Jugoistočna Evropa postane centar pozitivnog razvoja. Kosovu i regionu je data mogućnost da postanu promoteri novih inicijativa koje garantuju dalji napredak žene kao ključnog faktora za razvoj”, kazala je Jahjaga.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček je rekla da većina u Evropskom parlamentu podržava nezavisnost Kosova, njegovu integraciju u EU i proces liberalizacije viza.

Istovremeno, ministarka inostranih poslova i evropskih pitanja Hrvatske Vesna Pusić pozdravila je inicijativu za održavanje ovog Samita, ocenivši da jačanje položaja žene pomaže svima u stvaranju bolje budućnosti.

“Domaća i međunarodna politika prema položaju žena predstavlja ozbiljan test i parametar za merenje orijetisanosti ka budućnosti jedne zemlje”, kazala je Pusić.

Inače, konferencija je iznela na videlo mnogo elemenata u vezi sa položajem i tretiranjem žena na Kosovu.

Učesnice su ocenile da se predstavljanje žena u politici i institucijama održava putem zagarantovanih kvota i ustavom, dok s druge strane kao najvažnije ostaje pitanje žena i imovine imajući u vidu kosovsku tradiciju koja i dalje favorizuje muškarce kao naslednike imovine.

Samit završava sa radom u subotu, kada se očekuje i donošenje zaključaka.
XS
SM
MD
LG