Dostupni linkovi

Stejt department o Crnoj Gori: Pozivamo na uzdržanost


Jedan od protesta protiv Zakona o vjeroispovjesti u Beogradu
Jedan od protesta protiv Zakona o vjeroispovjesti u Beogradu

Sjedinjene Države (SAD) pozivaju sve strane da pokažu uzdržanost i izbjegnu bilo kakve akcije koje mogu da dovedu do jačanja napetosti ili nasilja i da vode konstruktivan dijalog o tom osjetljivom pitanju, saopšteno je iz Stejt departmenta u odgovoru na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše rast tenzija između Crne Gore i Srbije zbog usvajanja crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

U pisanom odgovoru portparola Stejt departmenta, navodi se da SAD poštuju pravo svih suverenih zemalja da usvajaju i primjenjuju zakone usklađene sa demokratskim normama i bez stranog miješanja.

Naglašava se da Sjedinjene Države snažno podržavaju osnovne slobode, kao što su sloboda govora, udruživanja i okupljanja i prava pojedinaca da mirnim putem izražavaju slobodu vjere ili ubjeđenja, prenosi Glas Amerike.

Zakon o slobodi vjerospovijesti je usvojen je 27. decembra 2019. u Skupštini Crne Gore. Srpska pravoslavna crkva (SPC) je izrazila nezadovoljstvo, jer tvrdi da joj se primjenom ovog akta otuđuje imovina.

Za SPC sporna je prije svega formulacija zakona po kojoj će "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago”.

Od usvajanja Zakona SPC predvodi proteste najmasovnije u Crnoj Gori, ali i u Srbiji, na Kosovu, kao i bh. entitetu Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG