Dostupni linkovi

SAD: Naučnici dobili zeleno svetlo za vraćanje mrtvih u život


Ilustrativna fotografija

Američke kompanije dobile su dozvolu da pokušaju da ožive ljude koji su doživeli moždanu smrt. Eksperimenti će uključivati niz različitih tehnika, uključujući lasere i tretmane matičnim ćelijama.

U prvoj fazi testiranja ogledi će biti vršeni na 20 subjekata kako bi se utvrdilo da li pokazuju bilo kakve znake regeneracije ili preokretanja procesa moždane smrti, piše Independent.

Istraživači se nadaju da će uspjeti da održe u životu moždano mrtve pacijente tako što će podstaći obnavljanje moždanog tkiva, što trenutno nije moguće izvesti.

Jednom kada mozak odumre, ljudi se više ne mogu vratiti u život, bez obzira na to što njihova tijela i dalje rastu, zarastaju, vare hranu, seksualno sazrevaju, donesu dijete na svet itd. Iako se mozak ljudske vrste na obnavlja, ova karakteristika može se uočiti kod nekih vrsta riba i vodozemaca.

Kompanije “Bioquark” i “Revita Life Sciences” nadaju se da će isti efekat uspeti da proizvedu i kod ljudi, i ističu da bi nova tehnika jednog dana mogla da bude od velike koristi obolelima od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

XS
SM
MD
LG