Dostupni linkovi

Power za RSE: Moskva ne treba previše testirati svijet


Samantha Power
Samantha Power
Rusija će se suočiti s mnogo dubljom političkom i ekonomskom izolacijom, ako bude tražila vojno rješenje krize u ukrajinskom dijelu Krima, poručuje američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima Samantha Power.

U telefonskom razgovoru za Radio Slobodna Evropa, Power je kazala kako se SAD nadaju da će se ruski predsjednik Vladimir Putin povući “iza linije koja mu je ponuđena” i da će se okrenuti mirnom rješenju krize, uz pomoć Svjetske organizacije i međunarodnih posmatrača.

"Mislim da bi jako pogriješio ako bi nastavio testirati strpljivost međunarodne zajednice, ne osvrćući se na posljedice s kojima bi se Rusija mogla suočiti ako nastavi vojnim putem.”

Samantha Power kritizirala je napad na izaslanika UN-a na Krimu Roberta Serrya, kazavši kako takvim postupcima Rusija ne može proširiti krug prijatelja u medjunarodnoj zajednici.

Američka ambasadorica za Radio Slobodna Evropa kaže da postoji široki konsenzus oko situacije na Krimu.

"Ono što se čuje u Savjetu sigurnosti, ali i po hodnicima palate UN-a jeste jedinstvenost velike većine zajednice. Iz dva razloga. Prvo: opšta je podrška teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i jedinstvu Ukrajine. Drugo, gotovo se unisono poziva Rusiju da povuče svoje vojnike i smiri situaciju.”

Power kaže da će pritisak na Rusiju i dalje, samo rasti:

Ako se ova kriza nastavi ili proširi na istočnu Ukrajinu, mislim da ćete svjedočiti sve većem broju onih koji pozivaju na strože i ciljane mjere!”
XS
SM
MD
LG