Dostupni linkovi

Ruske jedinice na Krimu: Šta su i odakle dolaze?


Ruske jedinice u Balaklavi na Krimu
Ruske jedinice u Balaklavi na Krimu
Autor: Ron Synovitz, prevela: Ena Stevanović

Mnogo je nagađanja o tome koje su ruske trupe raspoređene na Krimu 28. februara. Dopisnik RSE/RL Ron Synovitz se osvrnuo na ono što je poznato o njima.

Koliko se ruskih trupa trenutno nalazi na Krimu?

Ukrajinski zvaničnici kažu da se oko 16 hiljada ruskih trupa trenutno nalazi na Krimskom poluostrvu, ali da ih je svaki dan sve više jer nove trupe pristižu kako zračnim tako i putem ratnih brodova.

Neovisni vojni analitičari se slažu sa ovom procjenom. Tim Ripley iz magazina "Jane’s Defence Weekly" kaže da većina izvještaja ukazuje na to da je oko šest do sedam hiljada ruskih trupa raspoređeno po Krimskom poluostrvu od 28.februara kada je započela ruska intervencija. Ripley kaže da je normalan broj ruskih trupa na postrojenjima Crnomorske flote na Krimu obično bio oko 11 hiljada, no većina njih su bili pomorci ili pomoćno osoblje, a ne ove kopnene borbene jedinice koje su se sada rasporedile po Krimskom poluostrvu.

Jedna iznimka je oko dvije hiljade pripadnika ruske 810.brigade marinaca koja je povezana sa Crnomorskom flotom i koja je prepoznata na određenim ruskim vojnim blokadama na Krimu.

Šta znamo o nedavno raspoređenim ruskim trupama na Krimu?

Najveći dio nedavno raspoređenih trupa na Krimu je došao izravno iz Rusije, a ne sa postrojenja Crnomorske flote.

Ripley kaže da se ova procjena zasniva na povećanoj zračnoj i pomorskoj aktivnosti Rusije na Krimu.

„Krim nije kopnom povezan a Rusijom tako da su sve ove trupe morale doći iz Rusije avionima ili brodovima. Krimom konstantno prolijeću avioni. Rusi kontroliraju nekoliko zračnih baza u Ukrajini kako bi podržali svoju flotu. Oni su također zaplijenili i trajektnu luku na istoku Krima i odatle prevoze brodove pune vozila i vojnika na Krim. Nekoliko jedinica je identificirano kao ruske specijalne snage za brze zračne reakcije koje dolaze iz okolice Moskve,“kaže on.

Christopher Langton, direktor londonske neovisne organizacije za istraživanje i analizu konflikata tvrdi da ove nove snage dolaze iz ruskog južnog vojnog zapovjedništva sa sjedištem u Rostovu na Donu.

„Ako pogledamo te uniforme iz onoga što možemo vidjeti većina njih izgleda potpuno novo i nemaju nikakva obilježja. Ovo je već iskušana ruska praksa u, recimo, ratu u Gruziji u augustu 2008.godine. Kada su ruske mirovne snage iskorištene da uđu na gruzijsko tlo, one su promijenile svoje uniforme. Skinuli su svoja mirovna obilježja itd. Kakve su sada opcije? Tu je mornarička brigada visoko obučenih komandosa na Novorossiisku, koja je također dio Crnomorske flote, ali u Rusiji, samo malo niz obalu od Krima. Također u istoj vojno-zapovijednoj strukturi postoje dvije specijalne brigade i označene zračne divizije,“ kaže on.

Koja su ograničenja za ruske snage na Krimskom poluostrvu u okviru sporazuma njihove Crnomorske flote sa Ukrajinom?

U okviru nekoliko sporazuma Ukrajine i Rusije, Rusiji je dozvoljeno da zadrži i do 25 hiljada vojnika na Krimskom poluostrvu. Ti vojnici smiju izaći iz svojih baza u okviru operacija koje se smatraju normalnim za održavanje objekata. Međutim, ograničeno je raspoređivanje trupa čak i kada se radi o operacijama obuke.

Kako god to protumačili, opkoljavanje ukrajinskih vojnih baza na Krimu se smatra otvorenim napadom i bez obzira na to je li ispaljen metak time su narušeni uvjeti njhovih međusobnih sporazuma.

Ima li dokaza da su ruske privatne zaštitarske tvrtke uključene u operacije sa ruskim vojnim snagama?

Ripley kaže da su snimke sigurnosnih kamera na kojima je prikazano preuzimanje Krimskog parlamenta od strane uniformisane pro-ruske naoružane osobe najzanimljiviji dokaz za to da ruske privatne zaštitarske firme ovdje igraju važnu ulogu.

„Vidjeli smo neke momke atletske građe sa prilično opsežnom vojnom opremom- sa puškama i granatama, koji su nosili velike kontejnere pune rezervne municije i raketa. Imali su na sebi identifikacijske trake kako bi raspoznavali jedni druge u mraku. Radi se o vrlo organiziranim momcima. Ali oni nisu bili u istim uniformama kao ruske trupe koje su blokirale ukrajinske baze, što upućuje na to da oni zapravo dolaze iz kompanija koje rade za vojsku. Najbolji opis koji sam čuo za njih je da su oni bivši ruski specijalci koji su se zaposlili u privatnom sektoru. Mnogi od njih rade po ugovoru za kompanije koje imaju bliske veze sa ruskim oligarsima koji naravno imaju bliske veze sa ruskim predsjednikom. Dakle, tu vidimo sinergiju ruskog državnog i privatnog sektora,“ objašnjava Ripley.

Langton ističe da je veći dio posla izgleda obavljen prije ruske intervencije kako bi se aktivirale male lokalne jedinice među etničkim Rusima na Krimu koji bi se uključili u kriznom periodu. On kaže da se to moglo ostvariti putem ruskog privatnog vojnog sektora ili putem obuke specijalnih jedinica koje operiraju na Krimu.
XS
SM
MD
LG