Dostupni linkovi

Ljekar iz Majamija: Epidemija se širi kao šumski požar


Je li Amerika zakasnila u borbi sa korona virusom?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Je li Amerika zakasnila u borbi sa korona virusom?

Situacija u nekim gradovima u bolnicama u Americi je na rubu totalnog prezasićenja i opšti je dojam da je ta zemlja zakasnila sa uvođenjem mjera u borbi protiv pandemije korona virusa, kaže u intervjuu za TV Liberty Radija Slobodna Evropa (RSE) Gavrilo Lazović, ljekar urgentne medicine u dvije bolnice u Majamiju.

RSE: Kakva je sada situacija u Americi, kada je u pitanju korona virus?

Lazović: Napeto. Stanje je napeto. Ogroman napor se ulaže da se na neki način zaustavi trend promjene, ali je opšte osjećanje da smo zakasnili i da je to jedan od glavnih razloga zašto je to tako.

RSE: Mislite li da je država zakasnila da uvede neke mjere?

Lazović: Virus se pojavio u decembru u Kini. Od decembra do kraja marta, do aprila, bilo je dosta vremena da se poduzmu određene mjere. Mislim da je na mnogim nivoima podbačeno. Tu prije svega mislim na političare, mislim na državu, a mislim takođe i na ona tijela koja bi trebala biti odgovorna, da poduzmu određene mjere i da savjetuju državu i političare da poduzmu te mjere.

Spremnost zdravstvenog sistema

RSE: Kao ljekar, da li mislite da je američki zdravstveni sistem spreman da odgovori na izazov pandemije?

Lazović: Mislim da ne treba biti previše uključen u te procese da se shvati da američki sistem nije bio spreman za ovu pandemiju. Iskustvo ebole, koja se desila prije tri, četiri godine, postavilo je neke smjernice kako treba postupati i kako se treba pripremiti za epidemiju ovoga tipa, ali opšte je osjećanje da je čitav sistem zatečen – testovi nisu bili spremni, lična zaštita, respiratori su dostupni u nedovoljnom broju, postoje određene trijaže kada se upotrebljavaju. Sve to stvara određenu napetost u čitavoj profesiji, a takođe i među stanovništvom.

BLOG UŽIVO, korona virus u svijetu
BLOG UŽIVO, korona virus u svijetu

RSE: Postoje li u Americi već neke mjere ograničenja za građane?

Lazović: Postoje u mjestima u kojima je epidemija eksplodirala, prije svega u državi Njujork, u gradu Njujorku, koji je otprilike mjesto gdje je gotovo polovina oboljelih i polovina smrti prisutna. Takođe u Kaliforniji, u državi Vašington i Južnoj Floridi. Južna Florida je zbog klime i zbog vremena mjesto gdje mnogi strariji sa sjevera dolaze i provode ljeto. Kad je epidemija počela u Njujorku, ogroman broj ljudi je odletio za Južnu Floridu, tako da je i Južna Florida postala jedan od epicentara epidemije.

U tim mjestima, gdje je zaista situacija prilično ozbiljna, uvedene su restrikcije, uvedena je neka vrsta policijskog časa, zabranjeno je kretanje, sem ako nemate poseban razlog. Te mjere su od sada, uvedene su posljednjih nekoliko dana i nisu još uvijek tako dramatične kao u drugim krajevima, i to je jedan od razloga zbog čega se epidemija širi kao šumski požar.

" gradovima, kao što je Njujork, na rubu su totalnog prezasićena. Nema dovoljno zaštitne opreme. Na mjestima, kao što je Majami, mjere koje se uvode još uvijek izdržavaju." (fotografija: Njujork, mart 2020)
" gradovima, kao što je Njujork, na rubu su totalnog prezasićena. Nema dovoljno zaštitne opreme. Na mjestima, kao što je Majami, mjere koje se uvode još uvijek izdržavaju." (fotografija: Njujork, mart 2020)

Američke metode

RSE: Da li američki zdravstveni sistem ima neke svoje metode kojima se bori protiv pandemije, ili, poput Evrope, uči iz iskustva Kine?

Lazović: Amerika je bila veoma kritična prema mjerama koje je Kina poduzela. Pokazuje se da je Kina obavila fantastičan posao u svemu tome, tako da se mnoge lekcije koje su ovdje kritikovali sada uvode direktno, kao tamo. U Americi postoji taj duh privatnog poduzetništva, tako da su mnoge male firme bacile na posao proizvodnje zaštitne opreme, respiratora. Razmišljalo se o uvođenju ratne proizvodnje u auto industriji, gdje bi se auto industrija brzo preorijentisala na proizvodnju respiratora, mada, prema političarima, Amerika ima veliki broj respiratora, koji su ratne rezerve, koji se upravo za te svrhe nalaze u rezervama.

Amerika takođe ima nešto bolju situaciju nego Evropa zato što na 100.000 stanovnika ima 25 kritičnih, ono što se zove 'critical care', kreveta. U Evropi je to negdje oko 10 do 15 kreveta na 100.000 stanovnika. Znači, oni su nešto malo opremljeniji, ali je eksplozija broja oboljelih, pa prema tome i onih koji su veoma ozbiljno bolesni, sa korona virusom takva da je to nedovoljno.

Stanje u bolnicama

RSE: Da li imate informacije kakvo je stanje u bolnicama?

Lazović: U gradovima, kao što je Njujork, na rubu su totalnog prezasićena. Nema dovoljno zaštitne opreme. Na mjestima, kao što je Majami, mjere koje se uvode još uvijek izdržavaju. Ima dosta pacijenata, ali se svima može pružiti pomoć, svi oni koji trebaju respiratore ili intenzivnu njegu još uvijek je dobivaju. Tako da je napor ogroman, ali, nažalost, taj napor je gotovo nemoguć da zadovolji eksploziju potreba.

Proizvodnja je sasvim sigurno započela, i zaštitne opreme, i respiratora, i pokušaji da se to uveze iz drugih krajeva. Ono što je vrlo interesantno – u Vuhanu, odakle je virus praktično započeo, je mjesto gdje se većina zaštitnih maski proizvodila za cijelu Ameriku. Američka privreda je bila orijentisana na Kinu, Kina je najveći snabdjevač lijekova za Ameriku, tako da je vulnerabilnost Kine u isti mah postala vulnerabilnost Amerike.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG