Dostupni linkovi

Kurti sa Salivenom: SAD podržavaju sveobuhvatni sporazum Kosova i Srbije


Kosovski premijer Aljbin Kurti u Prištini 8. marta 2022.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti se u Vašingtonu sastao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država, Džejkom Salivenom (Jake Sullivan), kome se zahvalio na podršci Kosovu i doprinosu za trajni mir, dugoročnu stabilnost i regionalnu bezbednost.

Salivan je na sastanku izrazio podršku SAD dijalogu Kosova i Srbije, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije u cilju pronalaženja rešenja o normalizaciji odnosa. On je istakao potrebu nastavka dijaloga oko ključniih nerešenih pitanja.

Sa druge strane, Kurti je naveo da njegova Vlada brani teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, te da dijalog sa Srbijom treba da bude principijelan a da glavna tema treba da bude međusobno priznanje.

Kosovo i Srbija od 2011. godine vode dijalog o normalizaciji odnosa. Do sada je postignuto preko 30 sporazuma, ali većina nije realizovana u praksi.

Prethodno su 14. maja ministri spoljnih poslova grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) pozvali Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u dijalog i postignu dogovor o normalizaciji odnosa.

Saliven i Kurti su razgovarali i o agresiji Rusije nad Ukrajinom, te naporima Rusije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana.

Kurti je naveo i kako je Kosovo spremno da produbi partnerstvo sa SAD, zasnovano na zajedničkim vrednostima, te da su posvećeni evropskim i evroatlanskim integracijama.

Kosovo traži hitan prijem u NATO od kako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG