Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD istražuje Hezbolahove trgovine drogom


Novi tim u ministarstvu pravde SAD

Američko ministarstvo pravde je saopštilo da je formiralo novi tim koji će istraživati navodnu trgovinu drogom od strane Hezbolaha, libanske šiitske grupacije koju podržava Iran, a koju je Vašington označio kao terorističku organizaciju.

Saopštenje ministra pravde Džefa Sešnsa (Jeff Sessions) došlo je u trenutku kada su republikanci u Kongresu kritikovali bivšeg američkog predsednika Baraka Obamu zbog navodnog sputavanja operacije Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) u cilju sprečavanja Hezbolaha da trguje drogom, jer je strahovao da bi to moglo da dovede u pitanje napore Bele kuće 2015. godine da postigne sporazum sa Iranom o nuklearnom programu.

Politico je objavio tekst prošlog meseca o navodnim Obaminim pokušajima da onemogući istragu DEA nazvanu "Kasandra" što je, prema pistanju ovog lista, Sešns naveo u obrazloženju za formiranje novog tima.

“Ministarstvo pravde će prevrnuti svaki kamen kako bi eliminisalo pretnju našim građanima": Sešons
“Ministarstvo pravde će prevrnuti svaki kamen kako bi eliminisalo pretnju našim građanima": Sešons

On je istakao da će Ministarstvo pravde okupiti ključne istražioce i tužioce.

"Ministarstvo pravde će prevrnuti svaki kamen kako bi eliminisalo pretnju našim građanima od terorističkih organizacija i zaustaviti talas razarajućih kriza sa drogom", rekao je Sešns.

"Tim će pokrenuti krivična gonjenja koja će onemogućiti priliv novca stranim terorističkim organizacijama i prekinuti nasilnu međunarodnu trgovinu drogom", dodao je američki ministar pravde.

Bivši čelnik odeljenja američkog Trezora za sankcije Huan Zarate rekao je u sredu u Kongresu da su operacije Hezbolaha u trgovini drogom i pranju novca globalnog karaktera.

On je kazao tokom saslušanja u Komitetu Predstavničkog doma za spoljne poslove da su nedavne akcije Trezora i DEA u cilju demontiranja Hezbolahove mreže "rezultirale hapšenjema širom sveta".

SAD su odavno uvele sankcije Hezbolahu.

Obamina administracija je pokrenula operacije protiv ove grupe još 2011, označavajući "Libansko kanadsku banku" u Bejrutu kao "glavnoosumnjičenu za pranje novca" preko koje su plasirana sredstva navodnog Hezbolahovog kralja droge Ajmana Džouma.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah negirao optužbe
Lider Hezbolaha Hasan Nasralah negirao optužbe

Bela kuća je tada saopštila da je Hezbolah delovao i preko okeana, uključujući kolumbijske i panamske kanale preko kojih su tone kokaina stizale u SAD i Evropu, a novac je pran u raznim bankama širom sveta.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je negirao ove optužbe, ističući da ovu organizaciju finansira Iran te da je trgovina drogom zabranjena u islamu.

Bivši zvaničnik DEA-e Derek Malc (Maltz) kazao je da Hezbolah od zarade od droge kupuje oružje koje koristi u građanskom ratu u Siriji, u kome podržava predsednika Bašara el Asada, a da obezbeđuje deo sredstava i šiitskim Hutu pobunjenicima koji se bore protiv vlade Jemena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG