Dostupni linkovi

McCarthy izabran za šefa Zastupničkog doma Kongresa SAD-a


Novoizabrani predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy slavi pobjedu u dvorani Doma, Washington, SAD, 7. januar 2023.
Novoizabrani predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy slavi pobjedu u dvorani Doma, Washington, SAD, 7. januar 2023.

Kevin McCarthy izabran je za predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa usred žestokih rasprava koje su skoro dovele do sukoba kolega republikanaca.

McCarthy je konačno izabran na tu funkciju nakon 15 krugova glasovanja, unatoč tome što njegova stranka ima većinu u Domu.

Do toga je došlo nakon dramatične kampanje pritiska koja se uživo odvijala u Zastupničkom domu dok je buntovnik iz redova republikanaca Matt Gaetz bio potican da glasa za McCarthyja.

Kongresmen Floride bio je među šest onih koji su 6. januara popustili.

Ranije, usred užarenih scena u dvorani, Gaetz se skoro potukao s predstavnikom Mikeom Rogersom - pristašom McCarthyja. Kongresmena iz Alabame morali su fizički obuzdati kolege dok je urlao i bockao prstom Gaetza.

Predsjednik utvrđuje dnevni red Doma i nadzire zakonodavne poslove. Ovo mjesto je drugo u nizu za mjesto predsjednika nakon potpredsjednika SAD-a.

Govoreći nakon svoje potvrde, McCarthy je na Twitteru napisao: "Nadam se da će jedna stvar biti jasna nakon ovog tjedna: nikada neću odustati. I nikada neću odustati za vas, američki narode".

Nakon što je 13. glasanje odgođeno, McCarthy je kazao novinarima da će on "imati glasove" da preuzme mjesto predsjednika u sljedećem krugu.

U nevjerojatnom preokretu u 12. krugu glasovanja, McCarthy uspio je uvjeriti 14 republikanskih kandidata da daju svoj glas za njega. Petnaesti buntovnik slijedio je primjer za 13. glasanje.

Američki predsjednik Joe Biden čestitao je McCarthyju na novoj funkciji i pozvao ga da "odgovorno vlada u interesu Amerikanaca".

"Spreman sam surađivati s republikancima kada je to moguće, a birači su jasno stavili do znanja kako očekuju da republikanci budu spremni s mnom raditi", rekao je Biden.

Biden, koji je demokrata, poručio je kako je vrijeme da se "odgovorno vlada".

XS
SM
MD
LG