Dostupni linkovi

Kongres potvrđuje potporu NATO


Zgrada Kongresa SAD-a, Washington
Zgrada Kongresa SAD-a, Washington

Zastupnički dom Sjedinjenih Država većinom glasova je usvojio prijedlog zakona kojim se potvrđuje potpora Kongresa NATO-u, a zbog sve veće zabrinutosti da bi predsjednik Donald Trump mogao donijeti odluku o povlačenju iz vojnog saveza.

Zakon o podršci NATO-a, koji zabranjuje korištenje sredstava za povlačenje iz saveza i naglašava da je politika SAD-a ostati dio Alijanse, donesen je sa 357 "za" i 22 glasa "protiv".

Osim što potvrđuje kontrolu Kongresa nad novcem koji se izdvaja za vojnu alijansu, zakon ponovno potvrđuje potporu SAD-a NATO-u i članku o uzajamnoj obrani.

Također se izražava podrška Crnoj Gori kao najnovijoj, 29. članici NATO-a, kao i cilju da svaka članica izdvoji najmanje dva posto svog bruto domaćeg proizvoda za obranu do 2024. godine.

Samo nekoliko sati prije glasanja, pomoćnik državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Wess Mitchell, glavni američki diplomat za Europu koji zagovara jačanje NATO-a, podnio je ostavku zbog zategnutih veza u transatlantskim odnosima.

New York Times, pozivajući se na izvore aktualne administracije, nedavno je izvijestio da je Trump prošle godine iznio ideju o povlačenju Sjedinjenih Država iz NATO-a, što je potez koji bi uništio Savez, koji obilježava svoju 70. godišnjicu u aprilu.

"NATO je važan za američku sigurnost i za održavanje mira i stabilnosti širom svijeta", izjavio je čelnik većine Steny Hoyer uoči glasanja.

Wess Mitchell
Wess Mitchell

Ostavka Mitchella stupa na snagu 15. februara. Na funkciji pomoćnika američkog državnog tajnika bio je nešto više od godinu dana. Karijerna diplomatkinja Elisabeth Millard će preuzeti njegovu dužnost.

Reuters izvještava da je Mitchell još 4. januara podnio ostavku američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu, navodeći kako je osjećao da je na tom poslu ispunio svoje ciljeve i da želi provesti više vremena sa svojom obitelji.

Nema jasne potvrde da je Mitchell, bivši politički analitičar za Srednju i Istočnu Europu, podnio ostavku u znak prosvjeda protiv Trumpove politike.

No, administracija predsjednika Trumpa ostaje bez istaknutih dužnosnika otkako je Trump preuzeo Bijelu kuću prije dvije godine.

Ministar obrane Jim Mattis je podnio ostavku krajem prošle godine i to nakon nesuglasica s politikom Trumpove administracije oko Sirije.

Najava predsjednika o povlačenju američkih vojnika iz Sirije uzburkala je Pentagon, izazvala nezadovoljstvo, ali i zabrinula američke saveznike, posebno one na Bliskom istoku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG