Dostupni linkovi

Tri američke kompanije sankcionisane zbog slanja nacrta Kini


Ilsutrativna fotografija

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena optužila je u sredu tri američke kompanije da su Kini poslale nacrte i tehničke crteže za satelitsku i raketnu tehnologiju i druge prototipove odbrane.

Ministarstvo trgovine je iznelo optužbe, jer je blokiralo tri kompanije da izvoze artikle u strane zemlje 180 dana.

Ta kazna, poznata kao nalog za privremeno odbijanje, smatra se jednom od najstrožih građanskih sankcija koje su dostupne.

Kompanije — Kviksilver Manufakturing (Quicksilver Manufacturing Inc), Rapid Kat (Rapid Cut LLC) i U.S. Prototajp (U.S. Prototype Inc) — pružaju usluge 3-D štampanja kupcima koji uključuju proizvođače svemirske i odbrambene tehnologije.

Ministarstvo trgovine kaže da bi kupci slali nacrte i crteže kompanijama koje žele da se štampaju – a da bi kompanije zauzvrat slale taj rad u Kinu, verovatno kao način da smanje troškove.

Za tu transakciju bi bilo potrebno odobrenje vlade SAD, ali nije tražena dozvola, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

"Dostavljanje 3-D štampanja svemirskih i odbrambenih prototipova u Kinu šteti nacionalnoj bezbednosti SAD", rekao je u saopštenju Metju Akselrod, pomoćnik sekretara za trgovinu za sprovođenje izvoza.

"Slanjem tehničkih crteža i nacrta svojih kupaca u Kinu, ove kompanije su možda uštedele nekoliko dolara – ali su to učinile na zajednički trošak zaštite američke vojne tehnologije", dodao je on.

Naredba Ministarstva trgovine na 11 stranica ne navodi da je nacrte koristila kineska vojska, ali kaže da akcije predstavljaju "ozbiljnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost".

Američki zvaničnici su u prošlosti upozoravali na nejasne linije između vojske i privatna industrija.

Odeljenje za trgovinu je koristilo klijente kompanija da provere njihovu evidenciju kako bi se uverilo da njihova intelektualna svojina nije ugrožena.

Kompanije koriste isto poštansko sanduče u Vilmingtonu u Severnoj Karolini.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG