Dostupni linkovi

Kineski predsednik u zvaničnoj poseti Tibetu, prvoj od 1991. godine


Poseta se poklapa sa 70. godišnjicom invazije komunističkih trupa na Tibet, događajem koji se u Pekingu slavi kao "mirno oslobođenje", samo nekoliko nedelja posle proslave 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine 28. juna (na fotografiji)
Poseta se poklapa sa 70. godišnjicom invazije komunističkih trupa na Tibet, događajem koji se u Pekingu slavi kao "mirno oslobođenje", samo nekoliko nedelja posle proslave 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine 28. juna (na fotografiji)

Kineski predsednik Si Đinping boravi u poseti Tibetu, javila je u petak, 23. jula agencija Frans pres (AFP) pozivajući se na kineske državne medije.

Si je prvi kineski predsednik u Tibetu posle 31 godine i posete Đijang Cemina 1991. godine.

Si je u sredu doputovao u Njingči, na jugoistoku Tibeta, javila je Sinhua sa 48 sati zakašnjenja.

Kineski predsednik imao je "toplu dobrodošlicu zvaničnika i narodnih masa svih etničkih grupa", javila je CCTV.

Si je u četvrtak posetio i Lasu, glavni grad Tibeta.

Poseta nije bila najavljena i nije jasno da li se predsednik Kine već vratio u Peking, navodi Asošijejted pres (AP).

Kina je poslednjih godina pojačala kontrolu nad budističkim manastirima i proširila obrazovanje na kineskom, a ne na tibetanskom jeziku.

Kritičari takve politike rutinski su pritvoreni i mogu dobiti dugotrajne zatvorske kazne, posebno ako su osuđeni zbog povezanosti sa 86-godišnjim Dalaj Lamom, koji živi u egzilu u Indiji otkako je pobegao iz Tibeta tokom ustanka protiv kineske vladavine 1959. godine.

Kina ne priznaje tibetansku vladu u egzilu sa sedištem na Dharmsali i optužuje Dalaj Lamu da pokušava da odvoji Tibet od Kine.

Poseta se poklapa sa 70. godišnjicom invazije komunističkih trupa na Tibet, događajem koji se u Pekingu slavi kao "mirno oslobođenje", javlja AFP.

Poseta dolazi i u vreme pogoršanja odnosa između Kine i Indije, koje imaju dugu, ali spornu granicu sa Tibetom. Smrtonosni sukobi indijskih i kineskih trupa prošle godine duž granice dramatično su promenili ionako zategnut odnos između suseda naoružanih nuklearnim oružjem, podseća agencija Asošijejted pres (AP).

U izjavi, zagovaračka grupa Međunarodna kampanja za Tibet nazvala je posetu Sija „pokazateljem koliko je Tibet i dalje važan u razmatranjima kineske politike“.

Način na koji je poseta organizovana i „potpuno odsustvo bilo kakvog neposrednog izveštavanja o poseti od strane državnih medija ukazuju na to da je Tibet i dalje osetljivo pitanje i da kineske vlasti nemaju poverenja u svoj legitimitet među tibetanskim narodom“, navela je grupa sa sedištem u Vašingtonu, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG