Dostupni linkovi

Kina prijeti posljedicama zbog američkog vojnog broda


Dio američkih pomorskih snaga u Južnom kineskom moru, 14.jul 2022. Foto: Mornarica SAD/Reuters
Dio američkih pomorskih snaga u Južnom kineskom moru, 14.jul 2022. Foto: Mornarica SAD/Reuters

Kina je u petak zaprijetila "ozbiljnim posljedicama" nakon što je američka mornarica drugi dan zaredom oplovila razaračem oko spornih Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru.

To je Peking ocijenio kao kršenje njegovog suvereniteta i bezbjednosti.

Upozorenje dolazi usred rastućih tenzija između Kine i SAD u regionu Južnog kineskog mora, strateškom plovnom putu na koji Peking smatra da gotovo u cijelosti polaže pravo.

U četvrtak, nakon što su SAD plovile razaračem u blizini Paracelskih ostrva, Kina je rekla da su njena mornarica i vazdušne snage natjerale američki brod da se udalji, što je američka vojska demantovala.

SAD su u petak ponovo plovile brodom u blizini ostrva okupiranih od strane Kine, ali na koje takođe Tajvan i Vijetnam tvrde da polažu pravo, prenosi AP.

Portparol sedme flote SAD poručnik Luka Bakić je saopštio da SAD osporavaju prekomjerne pomorske zahtjeve širom svijeta, bez obzira na identitet podnosioca zahtjeva.

"Ova operacija odražava našu posvećenost očuvanju slobode plovidbe i zakonitog korištenja mora za sve nacije", rekao je Bakić, i dodao da će SAD "nastaviti letjeti, ploviti i djelovati gdje god to međunarodno pravo dozvoljava".

Kinesko ministarstvo odbrane je odgovorilo da SAD podrivaju mir i stabilnost na području Južnog kineskog mora, te dodalo da je čin američke vojske ozbiljno narušio suverenitet i sigurnost Kine.

Zatražili su da SAD "odmah zaustavite takve provokacije", jer će u suprotnom snositi ozbiljne posljedice.

I SAD i Kina tvrde da su njihovi postupci opravdani međunarodnim pravom.

XS
SM
MD
LG