Dostupni linkovi

Kina ističe pravo nadzora u Južnom kineskom moru


Kina je ozbiljno upozorila SAD na svoje pravo da nadgleda vazdušni prostor i vode kod svojih ostrva u Južnom kineskom moru u odgovoru na izveštaje o razmeni upozorenja između kineske ratne mornarice i američkog vojnog izviđačkog aviona, prenosi kineski list Čajna dejli (China daily).

Ove izjave usledile su posle izveštaja novinara Si-En-En-a (CNN), koji su bili na američkom izviđačkom vojnom avionu P8-Posejdon, o incidentu kada je kineska ratna mornarica osam puta upozorila posadu američkog aviona da napusti prostor koji su nadletali iznad jednog kineskog ostrva.

Po rečima novinara, američka posada je odgovorila da leti iznad međunarodnog vazdušnog prostora, na šta je kineska strana odgovorila "Ovo je kineska ratna mornarica. Pozivamo vas da napustite (taj prostor)".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei rekao je da nije obavešten o tom incidentu, ali je ponovio nesporni suverenitet Pekinga nad Nanan ostrvima i vodama oko njih.

Zamenik američkog državnog sekretara Entoni Blinken u sredu je rekao da radovi Kine na utvrđivanju i širenju svojih ostrva u Južnom kineskom moru mogu da izazovu tenzije i da dovedu do sukoba.

Portparol kineskog ministarstva rekao je u odgovoru na te primedbe da su radovi u skladu sa kineskim suverentetom i da im je cilj da obezbede civilnu uslugu koja će biti od koristi drugim zemljama.

Američka administracija tvrdi da Kina ne može da izgradnjom veštačkih ostrva "proizvede suverenitet" u tim vodama.

Zapadni mediji nazivaju kinesku akciju izgradnjom novog Kineskog zida od peska

XS
SM
MD
LG