Dostupni linkovi

Pokušaj stabilizacije odnosa kroz posetu Kini ministarke trgovine SAD


Gina Raimondo, ministarka trgovine Sjedinjenih Država tokom obraćanja na prijemu sa zvaničnicima kineske vlade u američkoj ambasadi u Pekingu, 28. avgust 2023.
Gina Raimondo, ministarka trgovine Sjedinjenih Država tokom obraćanja na prijemu sa zvaničnicima kineske vlade u američkoj ambasadi u Pekingu, 28. avgust 2023.

Ministarka trgovine Đina Remando (Gina Raimondo) je poslednja u nizu američkih zvaničnika koji su došli u posetu Pekingu u okviru nastojanja administracije predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da se ublaže tenzije između dve zemlje i da se odnosi postave na čvršće temelje, pišu svetski mediji.

Remando insistira da, dok oko osetljivih pitanja koji se tiču nacionalne bezbednosti, poput kontrole izvoza napredne tehnologije u Kinu, ne može biti ni kompromisa ni debate, postoje mnoge druge oblasti u kojima dve najveće svetske privrede mogu unaprediti svoje odnose.

Napredna tehnologija među najvažnijim pitanjima

Remando je u nedelju, 27. avgusta, stigla u Peking kao poslednja izaslanica Bajdenove administracije koja želi da stabilizuje veze između dve najveće svetske privrede, ističe Njujork tajms (The New York Times).

Očekuje se da će Remando na sastancima s vladinim zvaničnicima i poslovnim liderima u Pekingu i Šangaju razmotriti niz izazovnih pitanja u odnosima SAD i Kine, od toga da obrazloži kontrole koje SAD primenjuju u pogledu pristupa Kine naprednim čipovima i drugoj tehnologiji, do unapređenja veza u manje osetljivim oblastima.

Ministarka trgovine SAD Đina Remando na sastanku s kineskim ministrom trgovine Vang Ventaom, Peking 28. avgust 2023.
Ministarka trgovine SAD Đina Remando na sastanku s kineskim ministrom trgovine Vang Ventaom, Peking 28. avgust 2023.

Posetu bi trebalo da završi posetom šangajskom Diznilendu kako bi istakla potencijal za razvijanje turizma u odnosima dve zemlje.

Sastanci se, kako ukazuje Njujork tajms, održavaju u kritičnom trenutku, kada su odnosi između zemalja zategnuti, a kineska ekonomija izgleda usporava.

Jedna od glavnih tema za obe strane biće sve veća ograničenja trgovine naprednom tehnologijom između zemalja, posebno ona koja su nametnule SAD. Ministarstvo koje vodi Remando nadgleda izvoznu kontrolu koju je Bajdenova administracija uvela u pogledu pristupa Kine naprednim čipovima prošlog oktobra, što je razgnevilo kineske zvaničnike i izazvalo uzvratne mere.

Kineski zvaničnici su takođe uznemireni zbog predloga Bajdenove administracije ranije ovog meseca da se investicionim kompanijama zabrani da u Kini ulažu u kvantno računarstvo i napredne poluprovodnike, kao i zbog novog zakona čiji je cilj jačanje američke industrije poluprovodnika, koji kompanijama koje prihvataju novac od federalne vlade zabranjuje investicije u visokotehnološki sektor u Kini.

Kina je takođe od 2016. uvodila široka ograničenja za investicije kineskih kompanija u inostranstvu.

Traganje za čvršćim temeljima

Poseta Kini američke ministarke trgovine deo je napora Vašingtona da odnose s Pekingom postavi na čvršće temelje, ocenjuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Remando je u ponedeljak, 28. avgusta, počela niz sastanaka u Kini uz upozorenje da Vašington neće popuštati u pogledu nacionalne bezbednosti, ali da vidi prilike u većini bilateralne trgovine koja se ne dotiče osetljivih pitanja.

Kina je nezadovoljna naporima američkog predsednika Bajdena da nastavi pooštravanje ograničenja na izvoz i ulaganja u Kini u vezi s tehnologijom, uključujući ograničenja koja su najavljena ovog meseca, a koja, kako piše britanski list, imaju za cilj da spreče da američka sredstva dospeju u kinesku vojsku.

S druge strane, Peking je suočen s padom poverenja stranih i domaćih investitora u vreme kada su problemi u sektoru nekretnina i slabiji izvoz negativno uticali na privredni rast.

Kineski zvaničnici, nekada uvereni u mogućnosti zemlje da privuče strane investitore, sada pokušavaju da ponovo izazovu inostrano interesovanje i uvere vlasnike fabrika u Kini da se prošire, u vreme kada mnogi od njih razmatraju druge azijske zemlje za svoje poslovanje.

Tokom proteklog vikenda, Peking je pokušao da popravi raspoloženje na tržištima tako što je smanjio namete na trgovinu akcijama prvi put od 2008, što je dovelo do rasta vrednosti akcija u ponedeljak.

Sedam godina bez sastanaka ministara trgovine SAD i Kine

Remando je najavila da će iskoristiti četvorodnevnu posetu Kini za ublažavanje napetih odnosa između dve zemlje, dok će zauzeti čvrstu poziciju u pogledu tehnoloških ograničenja i kineskih trgovinskih praksi, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Ona je rekla da će nastojati da "zaštiti ono što se mora i da unapredi gde je moguće" dok s kineskim zvaničnicima bude razgovarala o ekonomskim i trgovinskim odnosima.

Remando će, kako navodi američki list, preneti poruke slične porukama drugih zvaničnika administracije koji su nedavno posetili Peking, pošto su kineski lideri okarakterisali američka ograničenja kao pokušaj da se suzbije uspon Kine.

Ministarka trgovine je treća članica Bajdenovog kabineta koja je ovog leta došla u Peking, posle posete državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony) i ministarke finansija Dženet Jelen (Janet Yellen). Te posete bi, kako navodi Volstrit džurnal, trebalo i da utru put za sastanak Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga tokom njegove posete SAD u novembru radi skupa Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku.

Remando je prva američka ministarka trgovine koja boravi u Pekingu u poslednjih sedam godina, ističe Volstrit džurnal, ukazujući da su za to vreme odnosi dve zemlje pali na istorijski minimum, dok se Vašington i Peking nadmeću za globalnu prevlast.

Posle novih tenzija ove godine oko navodnog kineskog špijunskog balona i rata u Ukrajini, dve vlade su oprezno krenule da obnavljaju komunikaciju na visokom nivou koja je skoro prekinuta. Nedavno pogoršanje kineske ekonomije dalo je Pekingu novi podsticaj da popravi veze kako bi sprečio pad trgovine i stranih investicija.

Remando je navela da joj je Bajden rekao da prenese poruku da je redovna komunikacija ključna da bi se izbegao sukob. "Sprovođenje naše strategije nacionalne bezbednosti, kao što sam mnogo puta rekla, nije za debatu, nije za kompromis, čak ni za diskusiju", rekla je ona. "Ali važno je da imamo transparentnost s Kinezima da bismo izbegli nesporazume, da bismo izbegli nepotrebnu eskalaciju, da bismo izbegli pogrešnu procenu."

Američka ministarka trgovine je rekla da će objasniti da su kontrole tehnologije uvedene s ciljem da bude usko usmerene protiv malog spektra robe radi zaštite nacionalne bezbednosti SAD. Ona je dodala da Vašington ne nastoji da odvoji američku od kineske ekonomije, već da želi da održi čvrste ekonomske odnose.

Proizvodi za ličnu negu kao primer

Remando je u ponedeljak počela razgovore sa zvaničnicima kineske vlade, rekavši da je "veoma važno" da dve najveće svetske ekonomije imaju stabilne ekonomske odnose, preneo je Rojters (Reuters).

Ona je rekla da svet očekuje da SAD i Kina imaju stabilne ekonomske odnose, budući da trgovina između dve zemlje vredi više od 700 milijardi dolara godišnje.

"To je komplikovana veza. To je veza puna izazova. Naravno da se nećemo složiti oko određenih pitanja", rekla je Remando. "Mislim da možemo da ostvarimo napredak ako budemo direktni, otvoreni i praktični."

Američka ministarka trgovine je u ponedeljak razgovarala s kineskim kolegom Vang Ventaom.

Vang je rekao da su američko-kineski ekonomski odnosi važni ne samo za ove dve zemlje, već i za ostatak sveta i izrazio uvažavanje za navode Remando da joj se dopada trgovina s Kinom.

On je rekao je da je spreman da sarađuje na "negovanju povoljnijeg političkog okruženja za jaču saradnju između naših kompanija kako bi se ojačala bilateralna trgovina i ulaganja na stabilan i predvidljiv način".

Američka ministarka je rekla da su SAD i Kina "radile tokom leta na uspostavljanju nove razmene informacija i radnih grupa koje će omogućiti dosledniji angažman u našim odnosima".

Kasnije u ponedeljak na prezentaciji američkih proizvoda za ličnu negu koji se prodaju u Kini, Remando je ukazala na te proizvode kao potvrdu da trgovina između dve zemlje može cvetati mimo robe koja ima implikaciju po nacionalnu bezbednost, dodajući da 99 odsto trgovine između dve zemlje nije povezano s kontrolom izvoza.

"Niko ne može da tvrdi da se sredstva za zdravlje i lepotu mešaju u našu nacionalnu bezbednost", rekla je ona. "Plan i nada je da naši trgovinski odnosi, ako se vode kako treba, mogu stabilizovati političke odnose."

Razmena informacija

Remando je rekla da se dogovorila s kineskim ministrom Vangom o razmeni informacija o američkim izvoznim kontrolama koje frustriraju Peking i da će biti formirana grupa za diskusiju o drugim trgovinskim pitanjima.

Ipak, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press), nijedna strana izgleda nije spremna da napravi ustupke u sporovima koji su odnose dve zemlje doveli na najniži nivo poslednjih decenija.

Ministarka trgovine, kao i drugi američki zvaničnici koji su posetili Kinu u nadi da će oživeti odnose izrazili su optimizam u pogledu poboljšanja komunikacije, ali nije ostvaren napredak u sporovima oko tehnologije, bezbednosti, ljudskih prava i dugotrajnog tarifnog rata.

Prvi sastanak za razmenu informacija, prema navodima Remando, biće održan u utorak.

"Ne pravimo kompromise niti pregovaramo o pitanjima nacionalne bezbednosti", rekla je ona. "Ali ovo treba da bude dijalog u kome povećavamo transparentnost."

Peking je prekinuo dijalog s Vašingtonom o vojnim, klimatskim i drugim pitanjima u avgustu 2022. u znak odmazde zbog posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) Tajvanu.

Posete američkih zvaničnika Pekingu se odvijaju u skladu s sporazumom Sija i Bajdena na sastanku u novembru u Indoneziji.

Kineski državni mediji, kako navodi AP, pozitivno izveštavaju o posetama američkih zvaničnika, ali Peking nije dao nikakve naznake da bi mogao promeniti trgovinske, strateške i druge mere koje iritiraju Vašington i kineske susede.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG