Dostupni linkovi

Zvaničnica SAD poziva Izrael da se pridruži sankcijama protiv Rusije


Podsekretarka za političke poslove SAD Viktorija Nuland izjavila je 11. marta za izraelski TV Kanal 12 da bi Izrael trebalo da sankcioniše ruske oligarhe.

Državna podsekretarka Sjedinjenih Američkih Država Viktorija Nuland pozvala je Izrael da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, u vreme kada pokušaji izraelskih lidera da ostanu neutralni postaju nesigurni.

Izrael je izbegao uvođenje sankcija i oštre kritike protiv Rusije i predsednika te zemlje Vladimira Putina, jer teži da održi odnose i sa Kijevom i sa Moskvom, navode izraelski mediji.

Zapadne zemlje i kompanije su od početka invazije na Ukrajinu uvele parališuće sankcije protiv ruske ekonomije, njenih bogataša i pojedinih zvaničnika, uključujući Putina, a Izrael se nije pridružio tim nastojanjima - pa nije sankcionisao ni milijardera Romana Abramoviča koji ima izraelsko i rusko državljanstvo.

Velika Britanija i Kanada su uvele sankcije protiv Abramoviča, dok u Izrael stižu privatni avioni koji poleću u Rusiji u proteklim danima.

Podsekretarka za političke poslove Nuland izjavila je 11. marta za izraelski TV Kanal 12 da bi Izrael trebalo da sankcioniše ruske oligarhe.

"Vi ne želite da budete poslednje utočište za prljavi novac koji podstiče Putinove ratove. Dakle, šta god je Izrael u stanju da učini Ukrajinci će pozdraviti, kao i međunarodna koalicija za podršku Ukrajini", rekla je Nuland, objasnivši da se od demokratija širom sveta traži da se pridruže SAD u finansijskim i sankcijama za kontrolu izvoza protiv Rusije.

Na pitanje da li bi Izrael trebalo da obezbedi vojnu pomoć Ukrajini, ona je rekla da je ta odluka u rukama izraelske vlade.

Izrael je obezbedio humanitarnu pomoć Ukrajini, uključujuči medicinsku opremu i generatore za bolnice, ali je odbio da pošalje vojnu opremu, pa i odbrambenu, pancire i šlemove.

Dok Izrael izbegava da uvede sankcije, pojačan vazdušni saobraćaj navodi na zaključak da pojedini bogati Rusi traže utočište u toj zemlji, prenose svetski mediji.

Izraelski Kanal 12 je 11. marta javio da je u proteklih deset dana 14 privatnih aviona poletelo iz Sankt Peterburga i sletelo na izraelski međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva.

Prošle nedelje je javljeno da je neuobičajen broj privatnih aviona leti iz Rusije u Izrael od invazije Ukrajine, što je mogući nagoveštaj da neki bogati Rusi traže način da zaobiđu sankcije, navodi se.

Izrael pokušava da iskoristi odnose sa dve zaraćene zemlje kako bi posredovao između njih, ali za sada bez uspeha.

Jevrejska država takođe strahuje da ne izazove gnev Rusije, prisutne u Siriji gde izraelska vojska napada ciljeve povezane s Iranom.

U proteklim danima pokušaji Izraela da ostane neutralan su narušeni jer se invazija pojačava, a Ukrajina traži da zauzme oštriji stav prema Rusiji i navodno je ogorčena zbog odbijanja te zemlje da zauzme stranu u ratu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG