Dostupni linkovi

SAD i Severna Koreja: Soni, ljudska prava i sajber vandalizam


Plakat za povučeni film "Intervju", Njujork, ilustrativna fotografija
Plakat za povučeni film "Intervju", Njujork, ilustrativna fotografija

Severna Koreja odbila je da učestvuje na sednici Saveta bezbednosti UN u ponedeljak, na kojoj treba da se prvi put raspravlja o ljudskim pravima u toj zemlji.

Pjongjang je ove godine pod povećanim pritiskom međunarodne zajednice pošto je komisija UN objavila izveštaj o kršenju ljudskih prava i upozorila da bi severnokorejski lider Kim Džong Un mogao da bude smatran odgovornim.

Prošlog meseca odbor za ljudska prava Generalne skupštine UN usvojio je rezoluciju kojom se Savet bezbednosti poziva da se obrati Međunarodnom krivičnom sudu zbog stanja ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Dodatnu pažnju na Severnu Koreju ovih dana privukle su optužbe Vašingtona da je Pjongjang odgovoran za hakerske napade na kompaniju Soni, zbog kojih je povučena premijera filma "Intervju".

Zbog toga SAD razmatraju mogućnost da Severnu Koreju ponovo stave na spisak zemalja koje podržavaju terorizam. Predsednik SAD Barak Obama rekao je u intervju za CNN da će ova mogućnost biti razmotrena.

"Ne mislim da je to bio ratni čin Severne Koreje. Mislim da je to bio čin sajber vandalizma koji je jako skup i mi smo ga uzeli vrlo ozbiljno. Srazmerno ćemo odgovoriti", rekao je Obama.

Istražitelji FBI veruju da napadi potiču iz Severne Koreje i da odatle dolaze terorističke pretnje bioskopima koji su planirali da prikazuju američki film "Intervju", komediju o zaveri CIA da izvrši atentat na severnokorejskog lidera Kima Džong-Una.

Severna Koreja zapretila je da će se Beloj kući osvetiti ukoliko je kazne za hakerske napade, a Nacionalna komisija za odbranu Severne Koreje ponovo je demantovala da je odgovorna za napad. Komisija je dodala da su narod i vojska "u potpunosti spremni za sukob sa SAD, u svim sferama uključujući i rat na internetu".

"Soni pictures" odustao je od puštanja filma “Intervju” nakon napada anonimnih hakera, koji su podsetili na terorističke napade na SAD 11. septembra 2001, u pretnjama upućenim bioskopima koji bi film prikazivali.

Obama je u obraćanju iz Bele kuće rekao da se ne može dozvoliti da diktatori cenzurišu satirične filmove u SAD.

“Soni je korporacija koja je pretrpela veliku štetu, bilo je pretnji zaposlenima i imam sluha za njihovu zabrinutost. Ipak, mislim da su pogrešili”, rekao je Obama govoreći o odluci da film ne bude prikazan.

Predstavnik Sonija Majkl Linton u intervjuu za CNN komentarisao je ovu Obaminu izjavu.

"Lagao bih kada bih rekao da nisam razočaran. Predsednik i ja smo razgovarali. Nisam siguran da li je on razumeo sled događaja koji su doveli do toga da film ne bude prikazan. Ne bih se složio da je takva odluka bila greška.”

Severna Koreja, koja je u prošlosti upućivala pretnje SAD, optužila je vlasti u Vašingtonu da su "duboko umešane" u snimanje filma.

Amerika je Severnu Koreju s liste zemalja koje podržavaju terorizam skinula 2008. godine. Na ovom spisku se nalaze Iran, Sudan, Sirija i Kuba.

XS
SM
MD
LG