Dostupni linkovi

SAD i NATO počinju formalno povlačenje trupa iz Avganistana


Američki marinci u vojnom kampu Shorab u provinciji Helmand, Avganistan
Američki marinci u vojnom kampu Shorab u provinciji Helmand, Avganistan

Sjedinjene Američke Države započele su formalno povlačenje trupa iz Avganistana, otpočinjući time kraj onoga što je predsednik SAD Joe Biden nazvao "večnim ratom", prenosi BBC.

SAD i NATO su prisutni u Avganistanu skoro 20 godina.

U petak su Avganistan, SAD, Kina, Rusija i Pakistan pozvali na mir tokom povlačenja, koje bi trebalo da se nastavi do 11. septembra.

Bezbednosne snage u Avganistanu su u velikoj pripravnosti za svaki pokušaj napada tokom povlačenja američkih i NATO trupa.

U napadima u Americi 11. septembra 2001. godine ubijeno je skoro 3.000 ljudi. Osama Bin Laden, šef islamističke terorističke grupe al-Kaida, brzo je identifikovan kao odgovoran.

Talibani, radikalni islamisti koji su upravljali Avganistanom i štitili Bin Ladena, odbili su da ga predaju. Mesec dana nakon 11. septembra, SAD su pokrenule vazdušne napade na Avganistan.

Kako su se druge zemlje pridružile ratu, talibani su brzo uklonjeni sa vlasti. Ali oni nisu nestali - njihov uticaj je ponovo narastao.

Od tada su se SAD i njihovi saveznici borili da zaustave kolaps vlade Avganistana i da zaustave smrtonosne napade talibana.

Povlačenje američkih trupa počinje u pozadini žestokih sukoba između talibana i vladinih snaga, u odsustvu mirovnog sporazuma.

Rasplamsavanje nasilja u provinciji Gazni preko noći usmrtilo je nepoznati broj ljudi. A u petak je u bombaškom napadu na automobil u mestu Pul-e-Alam, provincija Logar, poginulo najmanje 24 ljudi, a ranjeno 110, uglavnom učenika.

Američke snage prvobitno su trebale da napuste područje do 1. maja prema sporazumu dogovorenom sa talibanima 2020. godine, ali je predsednik Biden pomerio rok, a taj potez su talibani kritikovali.

Portparol talibana rekao je da je američko kašnjenje u rasporedu povlačenja prekršilo uslove sporazuma i znači da militanti više nisu dužni da ne napadaju strane snage.

Biden je prošlog meseca rekao da će povlačenje biti završeno do 11. septembra, na 20. godišnjicu napada na SAD.

Prvi maj je značajan datum još po nečemu, navršava se 10 godina od dana kada su SAD objavile da su ubile Osamu Bin Ladena, nakon racije specijalnih snaga na njegovo skrovište u Abbottabadu, u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG