Dostupni linkovi

SAD i Britanija - bomba u avionu, Rusi - spekulacije


Fotografije nastradalih putnika ruskog aviona, Sankt Petersburg 3. novembra

Stručnjaci za bezbjednost iz SAD i Velike Britanije procjenjuju da se ruski putnički avion iznad Sinaja u subotu, 31.oktobra, kada je poginilo 224 ljudi, srušio zbog bombe, ali, kako kažu, konačne zaključke tek treba da donesu.

Ova informacija objavljena u srijedu uveče u biritanskim medijiam odmah je u fokus stavila pitanje sigurnosti ali i to da je, ako je to tačno, „Islamska država“ proširila svoje djelovanje.

Rusija je, sa druge strane, u červrtak izazila oprez u pogledu ovakavih zaključaka, koje je Kremlj nazvao spekulacijama.

Britanija je suspendovala letoveza Šarm el Šejk, objavio je to u srijedu veče (4.novembra) svojoj javnosti sekretar za vanjske poslove Philip Hammond.

Philip Hammond
Philip Hammond

Premijer je večeras predsjedavao još jednim stastankom COBRA (hitni sastanak britanskog kabineta) na kojem smo razmotrili sve dostupne informacije iz različitih izvora o rušenju ruskog aviona na Sinaju prošlog vikenda.Kao rezulat toga smo zaključili da postoji velika vjerovatnoća da je pad izazvala eksplozivna naprava unutar aviona. Ranije večeras mi smo odgodili povratak britanskog aviona koji je trebalo da poleti iz Šaram el Šejka dok ne provjerimo mjere sigurnosti na aerodromu i na tome radimo sa Egipćanima koji su vrlo kooperativni. Na žalost i veoma nerado, ali zaključili smo da moramo promijeniti naše savjete za putnike i sada im preporučujemo da izbjegavaju sve osim neophodnih letove preko aerodroma u Šarm el Šejku.To znači i da neće više biti britanskih putničkih letova za Šarm el Šejk od sada“, rekao je Hammond.

BBC u četvrtak navodi da je oko 20.000 britanskih turista trenutno u Šarm el Šejku.

Ovo je rasplet događaja nakon što su američke i britanske obavještajne službe ustvrdile da je velika vjerovatnoća da je ruski putnički avion sa 224 putnika iznad sinajskog poluostrva oborila eksplozija bombe unutar aviona.

Avion se srušio 23 minuta nakon polijetnja sa aerodroma iz ljetovališta Šarm el Šejk u subotu.

Egipatske vlasti odbaciju tvrdnje da su militanti „Islamske države“ odgovorni za rušenje aviona i ruski eksperti tvrde da je još rano za takve zaključke.

Egipatski istražitelji su u srijedu objavili i da je snimak glasova iz kokpita aviona Metrodžet Airbus 321 žestoko oštećen prilikom pada. Ipak, uspjeli su da izvuku ključne informacije iz snimljenih ostatka koje su spremne za analizu izjavio je ministar za civilnu avijaciju Egipta Mohamed Hosam Kamal.

Ozbiljnost sumnji Britanaca da je posrijedi bomabaški napad unutar aviona najbolje potkrepljuje činjenica da je u četvrtak na sastanku premijera Davida Camerona sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisijem uzrok rušenja ruskog aviona iznenada glavna tema.

I SAD su istovremeno kad i Britanci zaključili da je moguće da je „Islamska država“ odgovorna za rušenje ruskog aviona.

Za Associated Press je jedan neimenovani američki zvaničnik rekao da je „privremni zaključak“ nakon presretnja komunikacija da je jedan od ogranaka "Islamske države" na Sinaju podmetnuo bombu u avion.

„Velika vjerovatnoća je da je riječ o bombi", rekao je drugi američki zvaničnik takođe agenciji France Press, mada svi naglašavaju da se forenzički dokazi, uključujući i snimke leta, još uvijek moraju analizirati.

Ruski zvaničnici, pak, nove tvrdnje odbaciju kao spekulacije.

Portaprol Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je rekao da "samo zvanična istraga može utvrditi šta se dogodilo na Sinajskom poluostrvu 31. oktobra", a premijer, Dmitrij Medvedev kaže da je previše rano izvlačiti bilo kakve zaključke, ali je dao nalog svojim službama da "započnu razgovore sa avio vlastima stranih država radi pojačanja mjera bezbjednosti na letovima" .

U utorak su američki mediji izvjestili da je na satelitskim snimcima američke vojske detektovan „toplotni bljesak“ iznad Sinaja u vrijeme rušenja aviona, ali su, prema istim snimcima, isključili mogućnost da je avion oborila raketa izvana, budući da nije registrovan toplotni trag koji ostavlja raketa zemlja - vazduh.

Na osnovu toga su zaključili da postoji vjerovatnoća da je bomba aktivirana u avionu.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG