Dostupni linkovi

Stejt department odobrio prodaju helikoptera Black Hawk Hrvatskoj za 500 miliona dolara


Američki helikopter UH-60 Black Hawk, Prag, 17. novembar 2023.
Američki helikopter UH-60 Black Hawk, Prag, 17. novembar 2023.

Američki Stejt department odobrio je moguću prodaju Hrvatskoj helikoptera Black Hawk i prateće opreme i usluga u ugovoru koji je procenjuje na 500 miliona dolara, saopštio je Pentagon u petak.

Pentagon je naveo da će kompanija Lokhid Martin (Lockheed Martin) biti glavni ugovarač.

Američka Agencija za bezbednosnu i odbrambenu saradnju u petak je dostavila potrebnu potvrdu kojom je obavestila Kongres o mogućoj prodaji osam helikoptera Black Hawk.

"Predložena prodaja će poboljšati kapacitete Hrvatske da odvrati sadašnje i buduće pretnje i podrži koalicione operacije, kao i da će unapredi interoperabilnost sa SAD i drugim snagama NATO-a", navela je ta agencija.

Helikopter Black Hawk američke vojske u letu nad severnim delom Iraka, 4. decembar 2023.
Helikopter Black Hawk američke vojske u letu nad severnim delom Iraka, 4. decembar 2023.

U saopštenju se dodaje da će "predložena prodaja će podržati spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost SAD poboljšanjem bezbednosti NATO saveznika koji nastavlja da bude važna snaga za političku stabilnost i ekonomski napredak u Evropi".

U saopštenju se navodi da je Vlada Hrvatske tražila kupovinu osam helikoptera UH-60M Black Hawk, 19 motora T700-GE 701D, kao i drugu prateću opremu. Takođe se navodi da je Hrvatska tražila uređaje i opremu za obuku.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG