Dostupni linkovi

Visoki dužnosnik Bijele kuće: Antidejtonsko djelovanje će imati posljedice


Predsjednica RS Željka Cvijanović i Milorad Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra u Banjaluci

Savjetnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, Derek Chollet, upozorio je Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Savez nezavisnih socijaldemokrata) da će korupcija i antidejtonsko djelovanje imati posljedice.

Chollet je sa Dodikom razgovarao telefonom 15. decembra.

“Naglasio sam da su neprihvatljivi koraci vladajuće koalicije Republike Srpske kojima se podrivaju institucije BiH. Korupcija i antidejtonsko djelovanje imaće posljedice. Neophodno je vratiti dijalog unutar institucija BiH”, poručio je Chollet na twitter profilu.


Skupština Republike Srpske 10. decembra je usvojila informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prestonica.

U Deklaraciji se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

Prethodno, isto tijelo donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Nadležnosti koje po Ustavu BiH nisu izričito dodijeljene institucijama BiH pripadaju entitetima, ali u članu III je navedeno da BiH može preuzeti nadležnosti s entiteta ukoliko bude saglasnosti.

U zajedničkoj izjavi ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije i Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH o odluci Narodne skupštine Republike Srpske, je 10. decembra navedeno da se radi o "dodatnom koraku eskalacije".

XS
SM
MD
LG