Dostupni linkovi

Vodeći član američkih ekstremista priznao krivicu za nerede u Kapitolu


Članovi "Ponosnih momaka" marširaju sa demonstrantima tokom antimandatnog protesta protiv anti.COVID vakcinavije u Njujorku (20. novembra 2021. godine)

Lider ekstremno desničarske grupe „Ponosni momci“ (Proud Boys) izjasnio se u petak krivim po optužbama u vezi sa napadom na američki Kapitol, što je pobeda tužilaca koja bi mogla da podstakne njihove slučajeve protiv članova te grupe.

Čarls Donoho (Charles Donohoe), vođa ogranka grupe u Severnoj Karolini u vreme napada na Kapitol, izjasnio se o krivici tokom sudskog saslušanja u petak u okrugu Kolumbija. Donoho je priznao zaveru o ometanju zvaničnog postupka, kao i da je napao i ometao policajce.

Prema američkim zakonima, Donoho se suočava sa verovatnom kaznom od oko šest godina zatvora, uz uračunavanje vremena koje je već odslužio u pritvoru.
Kazna će mu biti izrečena na kasnijem ročištu.

Donoho je pristao da sarađuje sa tužiocima dok se pripremaju za suđenja protiv drugih optuženih članova njegove grupe.

Donoho (34) je uhapšen u martu 2021. On je u pritvoru od prošle godine.
Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump) upali su 6. januara 2021. u sedište Kongresa u pokušaju da ponište njegov izborni poraz 2020.

Donoho i drugi članovi „Ponosnih momaka“ su snimljeni kako vode gomilu prema Kapitolu tokom nereda.

„Gospodin Donoho je optužen za mešanje u miran prenos vlasti nacije“, rekao je američki okružni sudija Timoti Keli (Timothy Kelly) tokom sudskog saslušanja u junu 2021, dodajući da su optužbe „teško ozbiljne stvari koje idu u prilog pritvoru“.

U optužnici koja je otkrivena prošlog meseca navodi se da je predsednik „Ponosnih momaka“ Enrike Tario bio duboko umešan u regrutovanje članova grupe i rukovođenje njihovim akcijama u danima pre napada 6. januara.

Tariov advokat je tokom saslušanja 5. aprila rekao da njegov klijent nije kriv.

Ko su desničari koji se nazivaju 'Ponosnim momcima'?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Na odvojenom ročištu u petak, drugi sudija je odbio da odloži suđenje zakazano za neke članove grupe milicije „Čuvari zakletve“ (Oath keepers) koji su se pridružili neredima u i oko Kapitola.

Ovi optuženi se terete za pobunjeničke zavere, retko korišćeni zakon koji zabranjuje pokušaje svrgavanja vlade.

Advokati odbrane su zatražili odlaganje, rekavši da im je potrebno više vremena za pregled dokaza.

Međutim, američki okružni sudija Amit Mehta je to odbio.

Advokati su takođe predložili da svih 11 optuženih „Čuvara zakletve“ odu na suđenje u isto vreme. Mehta je rekao da je taj predlog logistički nemoguć u zgradi federalnog suda u okrugu Kolumbija.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG