Dostupni linkovi

Novi američki ambasador kazao da će BiH trebati kompromis


Novi američki ambasador u BiH Michael Murphy
Novi američki ambasador u BiH Michael Murphy

Novi američki ambasador Michael Murphy izjavio je u prvom obraćanju građanima Bosne i Hercegovine kako mu je priorotet provedba Dejtonskog sporazuma, reforme, te suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"Siguran sam da građani Bosne i Hercegovine - Hrvati, Srbi i Bošnjaci za svoju djecu i sebe žele život definisan evroatlantskim vrijednostima, a ne prema podjelama iz prošlosti", kazao je Murphy u video poruci objavljenoj na twitteru Ambasade SAD u BiH.


On je pozvao institucije da budu "učinkovite i odgovorne u radu, a političare da ispunjavaju svoje obaveze".

"Trebaće kompromis i pomirenje. To je izazov za svaku državu, pa i za moju. Kao što je Martin Luther King kazao: Moramo naučiti živjeti kao braća ili zajedno nestati kao budale", naveo je Murphy.

Naveo je i kako ima 30-godišnje iskustvo rada koje je stekao u Evropi i Africi. Od 2006. do 2009. je bio šef Političkog odjela Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini (BiH) predao je 23. februara, akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

Tokom kratke ceremonije, ambasador je istakao da će da "predvodi rad američke vlade, podržavajući suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz američke ambasade u BiH.

Portfolio novog ambasadora SAD u BiH uključuje evropsku bezbjednost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku bezbjednost, navodi se u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

Američki predsjednik Joe Biden je u julu 2021. predložio Marfija za ovu poziciju, a Senat SAD-a ga je potvrdio. Prije angažmana u BiH, radio je kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za europska i evroazijska pitanja.

Tokom saslušanja kandidata za ambasadore pred Odborom za spoljne poslove Senata SAD u oktobru prošle godine, Marfi je obećao provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma te osiguranje teritorijalnog integriteta BiH.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Ambasadi SAD-a.

Na poziciji ambasadora je naslijedio Erica Nelsona.

XS
SM
MD
LG