Dostupni linkovi

Novi američki ambasador u BiH predao akreditive Željku Komšiću


Majkl Marfi (L), novi ambasador SAD u BiH, i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Sarajevo, 23. februar
Majkl Marfi (L), novi ambasador SAD u BiH, i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Sarajevo, 23. februar

Novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini (BiH) Majkl Marfi (Michael Murphy) predao je u srijedu, 23. februara, akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

Tokom kratke ceremonije, ambasador je istakao da će da "predvodi rad američke vlade, podržavajući suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz američke ambasade u BiH.

"Sjedinjene Države će nastaviti saradnju sa vašom državom da bismo obezbijedili sigurno mjesto za BiH u evroatlantskoj zajednici nacija", rekao je Marfi.

Dodao je da SAD podržavaju očekivanja bh. građana da "izabrani lideri na svim nivoima vlasti obezbijede transparentniju i odgovorniju vlast, ali i bolje ekonomske prilike".

"Podržavamo očekivanja bh. građana da se vođe posvete na građenju svijetle budućnosti za BiH, uključujući građenje trajnog mira i pomirenja", rekao je Marfi.

Komšiću je poručio da će sarađivati sa njim i njegovim kolegama iz Predsjedništva na reformama vitalnim za BiH.

Američki diplomata je najavio da će u skoroj budućnosti održati pres konferenciju na kojoj će govoriti o ključnim prioritetima njegovog mandata.

Marfi je u Sarajevo stigao u petak, 18. februara. Radi se o iskusnom diplomati sa 29-godišnjim iskustvom, koji na poziciji ambasadora mijenja Erika Nelsona, koji je na toj poziciji bio od 2019. godine.

Portfolio novog ambasadora SAD u BiH uključuje europsku bezbjednost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku bezbjednost, navodi se u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je u julu 2021. predložio Marfija za ovu poziciju, a Senat SAD-a ga je potvrdio. Prije angažmana u BiH, radio je kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za europska i evroazijska pitanja.

Tokom saslušanja kandidata za ambasadore pred Odborom za spoljne poslove Senata SAD u oktobru prošle godine, Marfi je obećao provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma te osiguranje teritorijalnog integriteta BiH.

Rekao je da su njegovi fokusi rada u BiH ustavne reforme, reforme u vladavini prava, ekonomija i evroatlantske integracije. Podržao je i korištenje novih sankcija koje je tada najavio predsjednik Bajden.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Ambasadi SAD-a.

XS
SM
MD
LG