Dostupni linkovi

Pomoćnik državnog sekretara SAD O'Brien u petak dolazi u BiH, potvrđeno iz Komšićevog kabineta


 James O'Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.
James O'Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja James O'Brien stiže u petak, 2. februara, u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

State department je saopštio da će njegova posjeta naglasiti snažno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine i potvrditi podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje. Dodaju da će se tokom boravka u Sarajevu O'Brien sastati s visokim državnim dužnosnicima te visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom, a na Univerzitetu u Sarajevu će održati uvodno obraćanje o prioritetima SAD-a u regionu.

O'Brien stiže u jeku secesionističkih prijetnji proruski orjentisane vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj (RS) na čelu sa liderom vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Miloradom Dodikom.

Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, nalazi se na listi sankcija SAD i Velike Britanije zbog protuustavnog djelovanja.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja je 25. januara tokom obraćanja u German Marshall Fund-u u Washingtonu izjavio da, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, "pojedini lideri imaju koristi od nestabilnosti."

"I reforme će se suprostaviti takvoj praksi koju Dodik i drugi zagovaraju", dodao je.

O 'Brien je kazao i da lideri u Bosni i Hercegovini priznaju da moraju biti bolji u rješavanju određenih pitanja.

On je kazao i da je to prava promjena u odnosu na period od prije četiri ili pet godina.

Inače, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja dolazi u vrijeme kada će u službenoj posjeti BiH biti članovi NATO-a, predvođeni zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceaom Geoanom.

Oni u Sarajevu stižu 1. februara u dvodnevnu posjetu, na poziv Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je da se prvog dana sastanu sa članovima Predsjedništva BiH.

Isti dan će biti održan i razgovor sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara BiH, a kasnije i sa predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom drugog dana posjete, 2. februara, Geoan i ambasadori zemalja članica NATO-a će razgovarati i sa predstavnicima nevladinih organizacija, te sa studentima univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

Nisu najavljene teme susreta.

Planirano je da delegacija NATO-a posjeti i vojnu bazu Rajlovac kod Sarajeva, gdje će, kako je najavljeno, biti razgovora o "praktičnim aspektima saradnje između BiH i NATO-a".

XS
SM
MD
LG