Dostupni linkovi

Ahern: SAD će koristiti sva raspoloživa sredstva protiv korumpiranih aktera u BiH


Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Paul Ahern (desno), razgovarao sa ministrom bezbjednosti BiH Selmom Cikotićem (lijevo), Sarajevo, 16. decembar 2021.

Sjedinjene Američke Države (SAD) neće oklijevati da aktere u Bosni i Hercegovini (BiH), bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, smatraju odgovornim za njihovo destabilizujuće djelovanje i stalnu korupciju.

Izjavio je to vršilac dužnosti pomoćnika sekretara u Ministarstvu finansija SAD Paul Ahern, tokom posjete Bosni i Hercegovini (BiH) od 15. do 17. decembra, saopćila je Ambasada SAD u BiH.

Ahern je naveo da Ministarstvo finansija SAD može i hoće koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se "suprotstavilo korumpiranim akterima koji ugrožavaju budućnost BiH i njenih građana", saopćila je Ambasada SAD u BiH.

Navedeno je, također, da zaključci Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska, koji su doneseni s ciljem povlačenja nadležnosti iz državnih institucija, prijete da ponište posljednjih 26 godina mira i stabilnosti u regionu.

"Svi lideri u BiH imaju odgovornost da rade na smirivanju tenzija i da se uključe u dijalog kroz institucije BiH", kaže se u saopćenju.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je 10. decembra pet zaključaka o prenosu nadležnosti s nivoa države BiH. Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

To nije u skladu s Ustavom BiH, kojim su definirane nadležnosti države i obaveza entiteta da nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je Ustav dio, nastavi s prenosom nadležnosti.

Ustav kaže da oba entiteta moraju biti suglasna da bi se nadležnosti prenijele na državni nivo ili formirale državne institucije.

Na sastancima sa bh. dužnosnicima, Ahern je ukazao je na rizik po investicijsku klimu u BiH i povjerenje građana, u slučaju da BiH ne provede ključne reforme u vezi sa sprječavanjem pranja novca i finansiranja terorizma i ne poduzme ozbiljne korake na iskorjenjivanju korupcije.

Ahern je posjetio regiju kako bi razgovarao o prijetnji koju korupcija predstavlja za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana, a osobito za BiH.

Na sastancima sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, ministrom finansija BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, informisan je o izazovima s kojima se BiH suočava dok se priprema za 5. krug MONEYVAL uzajamne evaluacije prema standardima Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF), kaže se u saopćenju.

Naglasio je da BiH mora brzo djelovati kako bi poboljšala svoj sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (AML/CFT) jer bi u protivnom mogla biti vraćena na FATF “sivu listu”.

Apelovao je na BiH da treba da pokaže MONEYVAL ne samo da je sposobna za novi zakon, nego i provedbu efikasnog sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

"Bez provođenja reformi, investitori i finansijske institucije mogu odustati od poslovanja sa BiH. Vlada SAD podržava građane BiH koji traže vlast koja će omogućiti prosperitetniju budućnost bez korupcije, budućnost koja će im ponuditi pregršt ekonomskih mogućnosti", navedeo je u saopćenju.

Borba protiv korupcije - američki prioritet

U nedavno objavljenoj Strategiji SAD za borbu protiv korupcije navodi se da je za predsjednika Josepha Bidena i njegovu administraciju, borba protiv korupcije prioritet nacionalne sigurnosti.

Svojom Izvršnom uredbom 14033, Biden je, također, proširio ovlasti za američke sankcije na Zapadnom Balkanu ciljajući na korumpirane aktere.

Ministarstvo finansija SAD raduje se suradnji sa bh. vlastima na rješavanju problema pranja novca i finansiranja terorizma, jer rješavanje ovih problema ključno je za borbu protiv sistemske korupcije, kaže se u saopćenju.

Istovremeno, američko Ministarstvo finansija najavilo je da će nastavit pratiti političku situaciju i koristiti svoja ovlaštenja za promicanje stabilnosti BiH.

Ministarstvo finansija SAD je 8. decembra uvelo sankcije za vođe organizovane kriminalne grupe kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića i povezanih pojedinaca i firmi zbog, kako se navodi, izazivanja nestabilnosti i koruptivnih radnji kojima su oštetili građane i privredu Srbije i Kosova.

Američko ministarstvo finansija stavilo je 8. decembra na listu sankcija potpredsjednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

XS
SM
MD
LG