Dostupni linkovi

Telo Saveta Evrope: Srbija unapredila borbu protiv pranja novca i terorizma


Zgrada Vlade Srbije

Srbija je unapredila mere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma pokazujući značajan napredak u nivou usaglašenosti sa standardima FATF-a (Operativne grupe za finansijske akcije), navodi se u izveštaju koji je 13. decembra objavilo telo Saveta Evrope „Manival“ (Moneyval).

„Manival“ procenjuje stepen usaglašenosti nacionalnih sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma država članica Saveta Evrope sa međunarodnim standardima.

Pozitivni koraci koje su preduzele vlasti u Srbiji doveli su do napretka Srbije od „delimično usklađene” na „u velikoj meri usaglašene” u četiri oblasti koje se odnose na delatnost određenih nefinansijskih preduzeća i profesija, kao i na međunarodnu saradnju, navodi se u saopštenju tela „Manival“.

Međutim, u oblasti novih tehnologija, gde su uvedeni novi međunarodni zahtevi za virtuelna sredstva, rejting Srbije je niži.

Izveštaj je, kako se navodi, bio fokusiran na obaveze advokata i notara u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, analizirani su uslovi pod kojima računovođe i agenti za nekretnine ulaze na tržište, kao i međunarodna saradnja finansijskih supervizora.

“Manival je ispitao niz zakonodavnih, regulatornih i institucionalnih mera koje je Srbija uvela u ovim oblastima, međutim, zbog svojih proceduralnih ograničenja, nije procenio stepen do kojeg su one efektivno sprovedene u praksi”, piše u saopštenju ovog tela.

Među pozitivnim pomacima, “Manival” navodi da je proširen broj subjekata koji imaju obavezu da sprovode "dubinsko ispitivanje" klijenata i da su tu uključeni i notari i advokati. Kao pozitivan pomak se navodi i izmena regulative koje se odnose na kazino.

„Srbija je takođe preduzela neophodne korake u oblasti licenciranja računovođa i agenata za nekretnine u cilju sprečavanja da kriminalci i njihovi povezani budu profesionalno akreditovani“, navodi se u saopštenju.

Međutim, kako se navodi, ostaju neki manji nedostaci, uključujući definiciju stvarnih vlasnika (privrednih subjekata), uslove za vođenje evidencije koje ispunjavaju advokati i notari, kao i primenu protivmera srazmernih uočenim rizicima.

Iako je „Manival“ uočio značajan napredak u implementaciji novih zahteva za virtuelnu imovinu, kako se dalje navodi, otkrio je i neke strateške nedostatke, a ocena Srbije za primenu ove nove preporuke je smanjena sa „u velikoj meri usklađena” na „delimično usklađena”.

„Sve u svemu, Srbija je uspela da ispuni opšta očekivanja Manivala da zemlje otklone većinu – ako ne i sve – nedostatke tehničke usklađenosti u roku od pet godina nakon usvajanja izveštaja o međusobnoj evaluaciji“, ocenjeno je u saopštenju.

Srbija se u potpunosti usaglasila sa pet od 40 preporuka Operativne grupe za finansije akcije, a manji nedostaci su primećeni u sprovođenju 34 preporuke, gde je zemlja "u velikoj meri usklađena".

Jedna preporuka, o novoj tehnologiji, ostala je "delimično usaglašena". Srbija nema nijednu ocenu "nije usaglašena".

U izveštaju je spomenuto i to da su se nevladine organizacije u Srbiji obratile ranije toj instituciji zbog potencijalne zloupotebe regulative za borbu protiv pranja novca u obračunu vlasti sa civilnim sektorom.

Naime, Uprava za sprečavanje pranja novca, koja radi pod okriljem Ministarstva finansija Srbije, u julu 2020. godine je od banaka tražila finansijske podatke 20 pojedinaca i 37 nevladinih organizacija ili udruženja, a takav potez Uprave, ocenjen je od UN-a kao vrsta pritiska na deo javnosti koji ukazuje na korupciju u redovima vlasti, političku torturu ili kršenja ljudskih prava.

"S tim u vezi, Manival ponavlja svoju izjavu datu na 61. plenarnom sastanku da sve članice treba da obezbede da se preporuke FATF-a ne koriste namerno ili nenamerno za suzbijanje legitimnih aktivnosti civilnog društva. Manival će nastaviti da prati situaciju u Srbiji", navodi se u izveštaju.

Srbija je obavezna da, kako se navodi, za dve godine izvesti „Manival“ o daljem napretku u sprovođenju mera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

XS
SM
MD
LG