Dostupni linkovi

SAD imenuju izaslanice za prava žena u Avganistanu


Protest žena protiv talibanske represije u Kabulu, 28. decembar 2021.
Protest žena protiv talibanske represije u Kabulu, 28. decembar 2021.

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je imenovanje dve žene koje će biti zadužene da predvode napore Sjedinjenih Američkih Država u borbi za prava avganistanskih žena, devojaka i devojčica.

Blinken je imenovao Rinu Amiri i Stephanie Foster za specijalne izaslanice za prava žena u Avganistanu, saopštilo je 29. decembra Stejt department.

Žene u Avganistanu protestovale su ponovo 28. decembra jer su talibani uveli diskriminatorne mere, uključujući nove restrikcije putovanja za žene.

Protesti 28. decembra desili su se usred rastućeg nezadovoljstva u zemlji ali i internacionalno, jer su talibani uveli mere kojima se ograničavaju prava žena.

Zvaničnici su 26. decembra saopštili da žene koje hoće da putuju na duže distance moraju da budu u pratnji muškarca iz bliže porodice.

U preporuci koju je delilo talibansko ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka, svi vozači takođe treba da se suzdrže od puštanja muzike u kolima i da ne prihvataju ženske saputnice koje ne nose hidžab.

Od preuzimanja vlasti u Avganistanu, talibani su imenovali vladu u kojoj su svi muškarci i gde dominiraju militanti veterani koji se zaklinju da će vratiti strogi šerijatski zakon, što je udarac nadama Avganistanaca i međunarodne zajednice da će druga vladavina talibana biti manje restriktivna od one pre dve decenije.

Tvrdolinijaška islamistička grupa je ukinula ministarstvo za žene bivše administracije i značajno ograničila prava žena. Velikoj većini žena je zabranjeno da rade dok je mnogim djevojkama i ženama uskraćeno pravo na obrazovanje.

Od učiteljice do čistačice cipela u Kabulu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Prošlog meseca, ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka naredilo je avganistanskim televizijskim kanalima da prestanu s prikazivanjem dramskih serija u kojima glume žene i saopštilo da televizijske novinarke moraju da nose hidžab.

Prava žena bila su ozbiljno ograničena tokom prethodne vladavine talibana 1990-ih, tada su bile prisiljene da nose burku koja sasvim pokriva telo, dopušteno im je da napuste dom samo u muškoj pratnji i zabranjeno im je da rade, školuju se i bave sportom.

XS
SM
MD
LG