Dostupni linkovi

Talibani zabranili ženama da putuju bez pratnje


Žene u burkama čekaju ispred pekare u Kabulu da bi dobile hleb, 20. oktobar 2021.

Talibani su objavili da žene koje hoće da putuju na duže distance moraju da budu u pratnji muškarca iz bliže porodice, u novom znaku uvođenja strože politike uprkos prvobitnim obećanjima.

Preporuka koju je 26. decembra objavilo ministarstvo za promociju vrline i sprečavanje poroka u talibanskoj vladi i koje crikuliše na društvenim mrežama takođe poziva vozače da ne primaju u svoja vozila žene koje ne nose "islamski veo", prenela je agencija AFP.

"Žene koje putuju dalje od 45 milja (72 kilometara ) ne mogu da idu bez pratnje jednog bliskog člana porodice", rekao je za Frans pres portparol ministarstva talibanske vlade Sadek Akif Muhadžir i dodao da pratilac mora biti muškarac.

Ova direktiva data je nekoliko nedelja posle zahteva ministarstva upućenog avganistanskim televizijama da više ne emituju serije ili feljtone u kojima igraju žene, i da osiguraju da voditeljke nose "islamski veo".

Talibani ne preciziraju šta misle pod "islamski veo" i da li se radi samo o marami, koju već nosi većina avganistanskih žena, ili o velu koji pokriva više.

Od dolaska na vlast u avgustu talibani su uveli razne restrikcije ženama i devojčicama uprkos prvobitnim obećanjima prema kojima će njihov režim biti manje strog nego za vreme njihove prve vladavine od 1996. do 2001. godine.

U više provincija lokalne vlasti prihvatile su ponovo da otvore škole za devojčice, iako mnoge devojčice širom zemlje i dalje ne mogu da idu u školu.

Ranije u decembru ukaz u ime vrhovnog vođe pokreta zatražio je da se poštuju prava žena, ali nije pominjao pravo na obrazovanje.

Aktivisti se nadaju da će nastojanja talibana da ih prizna međunarodna zajednica i da ponovo dobiju pomoć neophodnu za zemlju dovesti do toga da naprave ustupke.

Tokom prve vladavine talibani su za žene uveli obavezno nošenje burke. One nisu mogle da napuste dom bez pratnje muškarca i nisu imale prava da rade ili da pohađaju školu.

Od učiteljice do čistačice cipela u Kabulu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
XS
SM
MD
LG