Dostupni linkovi

Blinken talibanima: Legitimitet se mora 'zaraditi', zabrana protesta u Afganistanu


Afganistanske braniteljice ženskih prava i aktivistice protestom traže očuvanje prava žena, Kabul, 3. septembra 2021.
Afganistanske braniteljice ženskih prava i aktivistice protestom traže očuvanje prava žena, Kabul, 3. septembra 2021.

Strane države su s oprezom i zaprepaštenjem dočekale sastav talibanske vlade u Afganistanu s oprezom i nakon što je ova militantna grupa na čelne položaje imenovala tvrdokorne veterane, uključujući nekoliko osoba za koje su Sjedinjene Države izdale potjernicu.

Vršilac dužnosti premijera talibanske vlade Mohammad Hasan Akhund pozvao je bivše zvaničnike koji su napustili Afganistan da se vrate, rekavši da im je sigurnost zagarantovana.

"Pretrpjeli smo velike gubitke u ovom historijskom trenutku i era krvoprolića u Afganistanu je završena", rekao je za Al Jazeeru.

Desetine hiljada osoba otišlo je iz zemlje nakon što su talibani preuzeli vlast sredinom augusta, od kojih su mnogi profesionalci koji se plaše osvete zbog povezanosti sa zapadnim vladama.

U Kabulu je na desetine žena ponovo izašlo na ulice tražeći da budu zastupljene u novoj administraciji i da njihova prava budu zaštićena.

Ali, talibanska vlada u Afganistanu je 8. septembra, prvog radnog dana, zabranila proteste "za sada".

Ministarstva unutrašnjih poslova koje su talibani postavili kao dio vlade "Islamskog emirata Afganistan" objavilo je 8. septembra da su demonstranti "remetili građanski mir i uzrokovali uznemiravanje". Dodaje se da "stoga, niko ni pod kojim okolnostima za sada ne smije pokušavati organizovati protest".

Militantna grupa je došla na vlast nakon povlačenja američkih i saveznih trupa.

Blinken: Washington zabrinut zbog pojedinaca u talibanskoj vladi

Grupa je obećala da će poštivati ljudska prava i da neće tražiti osvete, ali su kritikovani zbog žestokog odgovora na proteste i njihove uloge u u haotičnoj evakuaciji desetina hiljada ljudi s aerodroma u Kabulu.

"Uprkos tvrdnjama da će nova vlada biti inkluzivna, najavljena lista imena sastoji se isključivo od pojedinaca koji su pripadnici talibana ili njihovih bliskih saradnika i nema žena", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Washington je "zabrinut zbog povezanosti i ranije evidencije nekih od tih pojedinaca", dodao je Blinken, koji je posjetio američku zračnu bazu u Njemačkoj koja je bila tranzitna tačka za evakuisane iz Afganistana.

Blinken i njegov njemački kolega Heiko Maas su bili domaćini virtuelnog sastanka zvaničnika iz 22 države, kao i NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

"Talibani traže međunarodni legitimitet i podršku", rekao je Blinken novinarima. "Svaki legitimitet, svaka podrška morat će se zaraditi, a to smo čuli od svih učesnika na današnjoj sjednici."

Američki angažman s talibanima i novom vladom "bit će u svrhu jačanja nacionalnih interesa" i interesa partnera, i "na načine koji su u potpunosti u skladu s našim zakonima", dodao je.

Maas je rekao da sastav talibanske vlade "nije signal za jaču međunarodnu saradnju".

"Talibanima mora biti jasno da međunarodna izolacija ne može biti u njihovom interesu", rekao je Maas. On je međutim dodao da niko nema interes da okrene leđa Afganistanu i da međunarodna zajednica mora iskoristiti sve mogućnosti da izvrši uticaj na talibane.

Evropska unija izrazila je neodobravanje imenovanjima, ali je rekla da je spremna za nastavak humanitarne pomoći. Dugoročna pomoć će ovisiti o tome hoće li talibani poštivati osnovne slobode.

Novi vršioci dužnosti u talibanskoj vlasi su i bivši zavorenici američkog vojnog zatvora u zaljevu Guantanamo, dok ministra unutrašnjih poslova Sirajuddina Haqqanija Sjedinjene Države traže po optužnici za terorizam.

Njegov ujak, za koga je izdata potjernica sa nagradom u iznosi od pet 5 miliona dolara, je talibanski ministar za izbjeglice i repatrijaciju.

Žene se neće moći baviti sportom

Posljednji put kada su talibani vladali Afganistanom, od 1996. do 2001., ženama je bio zabranjen rad, a djevojkama škola. Grupa je vršila javna pogubljenja, a njena vjerska policija provodila je strogo tumačenje islamskog zakona.

Talibanski lideri obećali su poštivati ljudska prava, uključujući i prava žena u skladu sa šerijatom, ali oni koji su stekli veće slobode u posljednje dvije decenije zabrinuti su da će ih izgubiti.

U intervjuu za australijski SBS News, jedan visoki talibanski zvaničnik rekao je da ženama neće biti dozvoljeno da igraju kriket - popularan sport u Afganistanu - i vjerovatno bilo koji drugi jer to "nije potrebno" i njihova tijela u sportu mogu biti izložena.

Protesti u Kabulu

U Kabulu je grupa žena sa natpisima "Kabinet bez žena neuspjeh" održala još jedan protest. Veće demonstracije ranije u utorak su prekinute kada su naoružani talibani ispalili hice upozorenja.

“Vlada je imenovana i u njoj nema žena. A neki novinari koji su došli da prate protest su uhapšeni i odvedeni u policijsku stanicu", rekla je žena u videu podijeljenom na društvenim mrežama.

Zaki Daryabi, šef dnevnih novina Etilaatroz, rekao je da su neki njegovi novinari pretučeni dok su izvještavali o protestima u utorak.

Svrgnuti predsjednik Ashraf Ghani, koji je pobjegao iz Kabula kada su talibanske snage stigle do periferije, izvinio se u srijedu zbog naglog pada njegove vlade, ali je opet porekao da je sa sobom ponio milione dolara.

"Odlazak iz Kabula bila je najteža odluka u mom životu, ali vjerovao sam da je to jedini način da ne bude nasilja i spasim Kabul i njegovih 6 miliona građana", rekao je u izjavi.

Izvor: AP i Reuters
XS
SM
MD
LG