Dostupni linkovi

SAD šalje novu vojnu pomoć Ukrajini


Američki predsjednik Joe Biden na konferenciji za novinare nakon samita NATO-a u Madridu 30. juna
Američki predsjednik Joe Biden na konferenciji za novinare nakon samita NATO-a u Madridu 30. juna

Sjedinjene Države će Ukrajini dati dodatno oružje i vojnu pomoć u vrijednosti od 800 miliona dolara rekao je američki predsjednik Joe Biden, pozdravljajući hrabrost Ukrajinaca u borbi protiv ruske invazije.

Govoreći nakon samita NATO-a na kojem je Alijansa također pozvala Finsku i Švedsku da se pridruže, Biden je rekao da su Sjedinjene Države i saveznici u NATO-u ujedinjeni u suprotstavljanju ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Ne znam kako će se to završiti, ali se neće završiti tako što će Rusija pobijediti Ukrajinu", rekao je Biden na konferenciji za novinare. "Ukrajina je već zadala ozbiljan udarac Rusiji."

Američki predsjednik također je rekao da će podržati Ukrajinu koliko god to bude potrebno.

Slovjansk se sprema za rusku ofanzivu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Najava dodatnog naoružanja bi se nadovezala na više od 6,1 milijardu dolara koje su Sjedinjene Države već najavile od kada je 24. februara Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Biden je ranije obećao slanje dodatne američke trupe, ratne avione i ratne brodove za Evropu. NATO se složio da ojača svoja sredstva odvraćanja, stavljajući više od 300.000 vojnika u stanje pripravnosti od sredine sljedeće godine.

"SAD rade upravo ono što sam rekao da ćemo učiniti ako Rusija izvrši invaziju, poboljšati položaj naših snaga u Evropi", rekao je Biden. "Sjedinjene Države okupljaju svijet da stane uz Ukrajinu."

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će London pružiti još milijardu funti vojne pomoći Ukrajini, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da će Francuska uskoro isporučiti još šest topova CAESAR.

Britanski doprinos uključuje sisteme protivvazdušne odbrane i novu opremu za elektronsko ratovanje. Ovim je njihova podrška Ukrajini porasla na više od 2,3 milijarde funti od početka rata.

Prema Johnsonovim riječima, Putin ne izgleda spreman da se povuče ili pregovara o uslovima mirovnog sporazuma.

"Čini se da nema o čemu da se razgovara. Budući da ne samo da bi ukrajinskom narodu bilo veoma teško postići dogovor, Putin čak ni ne nudi dogovor", rekao je Johnson na konferenciji za novinare.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG