Dostupni linkovi

U Hrvatskom saboru obilježena obljetnica genocida u Srebrenici


Memorijalni centar u Potočarima, Srebrenica , 27. april 2022.godine
Memorijalni centar u Potočarima, Srebrenica , 27. april 2022.godine

U Hrvatskom saboru tradicionalno je komemorativnim skupom obilježen 11. Srpanj, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i 27. godišnjica srebreničke tragedije.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković upozorio je kako je u Srebrenici počinjen genocid nad više od 8.000 ljudi:

“Civilizacijsko je dostignuće da se sjetimo svake žrtve, rekao je Jandroković, ističući kako je riječ o zločinačkom pothvatu u sklopu pokušaja stvaranja velike Srbije.

Pritom je podsjetio i na zločine u Vukovaru i Škabrnji.

I ove godine poslana je poruka “neka se to više nikada ne ponovi”

Takva poruka, međutim nije dovoljna upozorio je Jandroković :

“ Jer se zlo i dalje događa i događat će se”, upozorio je Predsjednik hrvatskog sabora, podsjećajući i na zbivanja u Ukrajini.

Konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini pozvao je na dogovor, ističući da Hrvatska podupire njezinu stabilnost i na putu u članstvo Europske unije.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj efendija Aziz Hasanović poručio je kako je Srebrenica civilizacijska sramota 20. stoljeća:

“Naša je zadaća zaustaviti međunacionalnu mržnju, a to će trajati dok se zlo ne nazove pravim imenom kako se ne bi ponovilo ”, naglasio je Hasanović.

Zastupnica “eksjugoslavenskih” nacionalnih manjina (albanske, bošnjačke, makedonske, slovenske i crnogorske) i suorganizatorica skupa Ermina Lekaj Prljaskaj istaknula je kako je zločin u Srebrenici jedan od najtežih nakon Drugoga svjetskog rata:

“Pred očima svijeta su počinjena neviđena zvjerstva, a koja međunarodna zajednica nije spriječila” kazala je ona.

Predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske Kadro Kulašin podsjetio je na brutalno i zvjerski ubijene 8372 osobe u spirali zla nastaloj pokušajem ostvarenja velikosrpske ideje.

Sa spomen područja Ovčara nedaleko od Vukovara krenuo je 11. ultramaraton Vukovar-Srebrenica koji organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice.

Ujedno, povezivanjem dvaju gradova žrtava, Vukovara i Srebrenice, želi se podignuti svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba.

Na put dug 227 kilometara, preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika, krenuli su ultramaratonci Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Boban Pantović i Duško Štrbac koji bi u Potočare trebali dotrčati 10. srpnja, pred obilježavanje obljetnice stradanja Srebrenice.

XS
SM
MD
LG