Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatski sabor komemorirao žrtve srebreničkog genocida


Memorijalni centar Potočari

U Hrvatskom saboru održana je komemoracija u povodu 23. obljetnice genocida u Srebrenici. Ako budemo šutjeli kada su ljudski životi ugroženi i ljudsko dostojanstvo poniženo, ta će šutnja ohrabriti one koji negiraju i relativiziraju genocid kako bi se pripremili za novi, rečeno je na komemoraciji.

Tradicionalno, uoči obljetnice genocida u Srebrenici u Hrvatskom saboru održana je komemoracija za gotovo osam i po tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca ubijenih u pet dana masakra u Srebrenici srpnja 1995. godine.

"Ova komemoracija ne smije biti samo simbolička, već mora biti znak da smo izvukli pouku i imamo poruku za mlađe naraštaje", kazao je pokrovitelj komemoracije, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

"Jer, Srebrenica se nije trebala dogoditi, a ipak jest. Vukovar i Škabrnja i svi ostali zločini se nisu trebali dogoditi, a ipak jesu. Žrtve agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, kao i svaki zločin i rat moraju ostati u našem kolektivnom sjećanju kao trajni podsjetnik kako se iznenada – brzo i tragično, zbog predrasuda i nesnošljivosti – ljudsko dostojanstvo može pretvoriti u ponor nesnošljive okrutnosti", rekao je Jandroković.

Predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba Harun Omerbašić podsjetio je tko su bili neki od ubijenih.

"I tako, iz godine u godinu uzdrmaju nas strašni detalji genocida starog već par desetljeća. Ali očito ne uzdrmaju sve ljude, jer ove godine srpsko političko vodstvo općine Srebrenica, koje negira postojanje genocida, dodijelilo je zlatnu plaketu Miloradu Dodiku koji koristi svaku moguću priliku spomenuti kako je Srebrenica fikcija, laž i prevara, a taj isti nagrađeni prijeti, proziva i opominje da će svatko tko želi privesti pravdi monstrume koji su i Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj sijali smrt - snositi posljedice", kazao je Omerbašić.

Izaslanik predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Mevludi efendija Arslani podsjetio je da ima onih koji negiraju srebrenički genocid, kao i druga zlodjela i zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, iako je, kako kažež, tek prihvaćanje i suočavanje s istinom prvi korak prema pomirenju.

"Onima koji negiraju genocid bilo bi bolje da se suoče s istinom, kako bi njihova djeca imala sigurniju i bolju budućnost. Bolja budućnost zasnovana na učenju o genocidu, na institucionalizaciji kulture pamćenja, na istini i pravdi – nema alternative", naveo je Arslani.

Ako budemo šutjeli kada su ljudski životi ugroženi i ljudsko dostojanstvo poniženo, ta će šutnja ohrabriti one koji negiraju i relativiziraju genocid kako bi se pripremili za novi, zaključio je Arslani.

Nema pravde za Srebreničane
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:05 0:00

Na komemoraciji su pročitana imena trideset i petero žrtava srebreničkog genocida čija će tijela biti 11. srpnja ukopana u Potočarima.

Komemoraciju žrtvama srebreničkog genocida organizirali su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, Kulturno društvo Bošnjak Preporod i zastupnica eksjugoslavenskih manjina , dakle i bošnjačke u Hrvatskom saboru Emina Lekaj Prljaskaj.

Na komemoraciji u Saboru bili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kao izaslanik hrvatske predsjednice, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih veterana Tomo Medved, predsjednik savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

Komemoraciji su nazočili i veleposlanici Bosne i Hercegovine, Irana, Irske, Kanade, Kosova i Turske, kao i predstavnici desetak drugih veleposlanstava.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG