Dostupni linkovi

Osim što navodi agresore, novi zakon će i koštati


Sabor je solidnom većinom izglasao novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja
Sabor je solidnom većinom izglasao novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja

Usred povišenih tonova oko haške presude za "Herceg-Bosnu" donesen je novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja. I u usvojenom tekstu ostala je formulacija o agresiji Srbije i Crne Gore, koja je izazvala negativne reakcije vlasti u Beogradu, a ostaje bojazan da će neka nova rješenja dodatno opteretiti proračun.

Sabor je solidnom većinom izglasao novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja, sa 93 glasa za, 15 protiv i troje srpskih zastupnika iz vladajuće većine koji su bili suzdržani. Politička analitičarka i bivša premijerka Jadranka Kosor podsjeća da je ovaj zakon zamijenio raniji Zakon o pravima hrvatskih branitelja, donesen 2005. godine, u vrijeme kada je ona bila resorna ministrica.

Nepotrebno donošenje novog zakona: Jadranka Kosor
Nepotrebno donošenje novog zakona: Jadranka Kosor

"Za taj zakon sam i osobno dobila nagradu Svjetske veteranske federacije, gdje su u obrazloženju rekli da je to jedan od najboljih zakona koji se odnosi na veterane. To govorim zbog toga što mislim da nije bilo potrebe za donošenjem novog zakona", prokomentirala je Kosor.

Što se tiče proglašavanja Srbije, Crne Gore i dijela srpske manjine agresorima, to je nešto pooštrena formulacija iz posebne saborske Deklaracije o Domovinskom ratu iz 2000. godine. Tu formulaciju nije ni trebalo mijenjati, kazao je ranije za Radio Slobodna Europa bivši ministar ratnih veterana Predrag Matić, komentirajući konačni prijedlog zakona.

"Ona stvarno sve govori, možda čak i biranim riječima, o nekim stvarima, sviđalo se to nekome ili ne. Međutim, ova ekipa HDZ-a koja je trenutno na vlasti, a pogotovo oni koji žele doći na vlast, inzistiraju na tvrdim i što žešćim formulacijama. Njima nije dovoljno staviti formulaciju 'neprijateljski vojnik', nego 'bradati četnik sa nožem u zubima kojem niz zube curi krv'. Naravno, karikiram! Nije im dovoljno 26 godina nakon rata da se jednostavno kaže popu - pop, a bobu - bob, pa tko se ljutio, tko ne, nego oni tu unose teške riječi i onda se događa to što se događa."

Jadranka Kosor povodom kvalifikacije o agresorima kaže kako se "njen" zakon bavio brigom države o veteranima i članovima njihovih obitelji, a nikako utvrđivanjem povijesnih činjenica, a komentirala je i izjavu zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca da tri zastupnika srpske manjine nisu amandmanima mogli utjecati na sadržaj zakona, zbog atmosfere nakon haške presude.

"Tih formulacija - koliko se ja sjećam - u ranijem zakonu nije bilo. A zašto se sada na to išlo, to je pitanje za zastupnike vladajuće većine, za Vladu Republike Hrvatske, u konačnici i gospodin Pupovac koga spominjete je zastupnik vladajuće većine u Hrvatskoj. Dakle, sva pitanja i eventualni prijepori trebaju se uputiti i adresirati i njemu", kaže Kosor.

Pitanja i za zastupnike manjina: Milorad Pupovac
Pitanja i za zastupnike manjina: Milorad Pupovac

U njenom mandatu kao ministrice hrvatskih branitelja je međudržavnim sporazumom sa Bosnom i Hercegovinom riješeno da se iz hrvatskog proračuna "podeblja" iznos za naknade invalidima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i obiteljima poginulih i nestalih. "Novi će zakon otvoriti nove probleme, prije svega proračunske", kaže naša sugovornica.

"Budući da zakon omogućava ponovno apliciranje na status branitelja, dakle toliko godina nakon završetka rata otvara i novu mogućnost dobivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida. Dakle, zaključno - što se tiče pomoći pripadnicima HVO-a, moje mišljenje je da je onaj međudržavni sporazum bio apsolutno dovoljan okvir", zaključila je Kosor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG