Dostupni linkovi

Kralj romske muzike ipak dobio spomenik u Nišu


Spomenik Šabanu Bajramoviću u Nišu, 12. avgust 2010, Foto. RTS
Spomenik Šabanu Bajramoviću u Nišu, 12. avgust 2010, Foto. RTS
Otkrivanjem spomenika Šabanu Bajramoviću preko puta niške tvrđave u četvrtak je simbolično otvoren 27 internacionalni džez festival, poznatiji kao Nišvil. Ove godine na Nišvilu nastupiće preko 500 izvođača, a najveće ime ovogodišnjeg Nišvila zasigurno je Solomon Burke.

Otkrivanju spomenika, pored mnogogobrojnih muzičara i Šabanovih prijatelja, prisustvovao je i ministar kulture Nebojša Bradić koji je rekao da je postavljanje spomenika Šabanu Bajramoviću važno iz nekoliko razloga:

“Da bude tačka dodira između vremena Šabana Bajramovića i onog vremena koje će doći. Mesto susreta na kojem će neki bolji ljudi moći da sude o vremenu u kome mi danas živimo i vremenu kome je on ostavio veliki trag i svoju zadužbinu”, kaže Bradić

Bajramovićeva supruga Milica, kaže za RSE da je oduševljena što je spomenik njenom mužu postavljen baš preko puta niške tvrđave na kojoj se festival i održava:

”Jako sam zadovoljna i srećna što se sve to napokon rešilo. Mislim da je toliko bar zaslužio”
, kaže Šabanova supruga Milica.

Bajramovićeva unuka Maja deli utiske sa svojom bakom:

”Iskreno, ne mogu da verujem, ali sam jako ponosna. Tužna sam zato što ga više nema, ali sam ponosna i drago mi je što su se setili da mu podignu spomenik, on je to zaslužio”
, kaže Maja

Nekadašnji gradonačelnik Niša i bivši premijer Zoran Živković takođe je bio jedan od prisutnih na otkrivanju spomenika Šabanu Bajramoviću.

”Mislim da je ovo solidno vreme i da se nije mnogo kasnilo. U čemu sve Niš kasni, ovo je odličan tajming i da mu se, svega malo više od dve godine od smrti ovog velikog umetnika, Niš oduži na primeren način”, ističe Živković za RSE.

Šaban Bajramović umro je u rodnom Nišu, juna 2008. godine. Iako su ga mnogi zvali kraljem romske muzike on to nije voleo.

Bajramović nije pevao samo romsku muziku, a uticajni magazin Tajm proglasio ga je jednim od deset najuticajnijih bluz pevača. Uprkos 700 pesama koje su ostale iza Šabana Bajramovića, jedan od najpoznatijih Nišlija snimio je samo 20 albuma. Pesma Đelem-Đelem u njegovom izvođenju proglašena je za zvaničnu himnu svih Roma sveta:



Nišvil je i ove godine smešten na nišku tvrđavu, a oko 50 bendova i više od 500 izvođača nastupiće na pet festivalskih bina.

Direktor ovog festivala Ivan Blagojević kaže za RSE da će ovogodišnji Nišvil biti fuzija svih paravca džeza:

“Najveća zvezda je svakako, zvezda soula Solomon Burk, arhitekta američke muzike, tu treba navesti i Roj Hagrouv koji je višestruki dobitnik Gremija. Tu su i Teri Ripdala i Stiv Heket, Manu Dibanga, De Faz...Očekujem 4-5.000 posetilaca po danu, zanči, oko 20.000 za festival, što se zvaničnog dela tiče, i oko 100.000 posetilaca u besplatnom delu programa”
, naglašava Blagojević.

Nišvil - 27. internacionalni džez-festivala završava se u nedelju 15. avgusta.

*****
Možda bi vas mogli zanimati i tekstovi
Protivljenje preimenovanju ulice u čast Šabana Bajramovića
Odnos prema Bajramoviću govori o rasizmu u Srbiji
XS
SM
MD
LG