Dostupni linkovi

Sa protesta u Mitrovici zatraženo puštanje Olivera Ivanovića


Protest u Mitrovici

Više stotina građana severne Mitrovice zatražilo je u ponedeljak, sa protesta koji je održan u ovom gradu, da se lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću odmah omogući odbrana sa slobode.

Janjić: Tri Euleksova argumenta za produženje pritvora

Uz Olivera Ivanovića, na optuženičkoj klupi sedi i komandant MUP Srbije za sever Kosova Dragoljub Delibašić, podseća Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, i u razgovoru sa Brankom Mihajlović za RSE navodi nekoliko argumenata kojih se Euleks drži u svojoj odluci da Ivanoviću produži pritvor:

„Prvo, da su Ivanović i Delibašić toliko značajni i uticajni da mogu da utiču na svedoke. Drugo, da su oni delovi struktura Srbije, tako da garancije Srbije ne važe, jer se smatra da bi im ona pomogla u uticanu na svedoke.

Treći razlog koji Euleks često ističe je njegova lična bezbednost. Dakle, ključni zaštićeni svedok je srpskog etničkog porekla i on je najverovatnije iz strukture čuvara mostova. Njegova svedočenja najviše terete Olivera Ivanovića. I onda je procena – koliko je ugrožen taj svedok, toliko može biti ugrožen i oliver Ivanović. Njegovo suđenje otkriva celu strukturu čuvara mostova. Mislim da tu postoje još neki razlozi o kojima se ne govori. Jedan od njih je da za Euleks koji je nasledio taj slučaj od Umnika, on došao pod sinhronizovanim političkim pritiskom iz dela Beograda i Oebs-a da se Oliver Ivanović uhapsi baš u doba ponavljanja izbora za gradonačelnika“, ocenjuje Janjić.

Protest je održan ispred zgrade Osnovnog suda u Mitrovici gde se nalazi i regionalno sedište Euleksa i policijska stanica, koji su za vreme polučasovnog protesta koji je protekao bez incidenata, bili blokirani.

Na kapiji ispred zgrade suda bio je postavljen pano na kojem je bilo ispisano “Euleksov sud kazamat”, a građani su nosili pored državnih zastava i transparente kojima su poručivali “Euleks nije uspeo” i “Meuči reci nam koja je presuda”.

Zamenica lidera Građanske inicijative SDP Ksenija Božović predala je tehničkom osoblju Euleksa u Mitrovici zahtev u kojem se traži da bez odlaganja Oliveru Ivanoviću bude omogućena odbrana sa slobode.

Ona je prethodno obraćajući se na protestu zatražila puštanje Ivanovića, ali i da penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću odmah bude omogućena odbrana sa slobode.

“Tražimo odmah puštanje na slobodu, čekamo od Grabrijela Meučija (šefa Euleksa) brzu reakciju. Našem lideru poručujemo izdrži. On je jak čovek, ne sme da dozvoli da ga posle 19 meseci slome, tu je porodica sa njim, prijatelji, saradnici, građani Kosova i Metohije, Srbije, Republike Srpske Hrvatske i Makedonije - od svih smo dobili pisma podrške”, istakla je Božovićeva.

Božovićeva, koja je i predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica, upozorila je da ako Euleks vrlo brzo ne donese odluku da se Ivanoviću i Delibašiću omogući odbrana sa slobode da će nastaviti sa protestima, te da su bili, kako je rekla, dosta mirni i da su dosta pokazivali demokratiju.

Na protestu je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić podsetio da se Ivanović i Delibašić nalaze više od godinu i po dana u pritvoru, a da je tužilaštvo do sada saslušalo oko 50 svedoka koji ih nisu direktno optužili za dela koja im se stavljaju na teret.

“Zato smatramo da su zatočeni samo zato što su Srbi i zbog toga pozivam sudsko veće da što pre donese ispravnu odluku, da ih puste na slobodu ili u najmanju ruku da im dozvole odbranu sa slobode”, poručio je Rakić.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović počeo je u petak štrajk glađu u zatvoru u Mitrovici zahtevajući da mu bude omogućena odbrana sa slobode.

On je započeo štrak glađu nakon što je u četvrtak Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici donelo odluku da mu produži pritvor za još dva meseca, odnosno do 6. oktobra.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine i ovo je drugi put da se odlučuje na ovakav korak. Prethodno je štrajkovao glađu nedelju dana u Prištini zahtevajući premeštanje iz prištinskog u mitrovički zatvor, što mu je na kraju i omogućeno.

Ivanović je optužen da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Mitrovici.

Njegov slučaj povezan je sa još četvoricom Srba - srpskim policijskim pukovnikom Dragoljubom Delibašićem, kojem je Euleks u sredu takođe produžio pritvor za još dva meseca.

Slučaj je povezan i sa ocem i sinom Ilijom i Nebojšom Vujačićem i Aleksandrom Lazovićem koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva a kojima je Euleks omogućio da se brane sa slobode.

Suđenje ovoj petorici Srba, koji su negirali krivicu, zvanično je počelo 18. decembra, do sada je saslušano blizu 50 svedoka tužilaštva a nastavak suđenja u Osnovnom sudu u Mitrovici zakazan je za 10. septembar.

Vlada Republike Srbije ranije je i za Ivanovića i za Delibašića dala garancije da će oni biti dostupni ovdašnjem pravosuđu svakog trenutka, ukoliko im se omogući odbrana sa slobode.

Iz Euleksa odbijaju da privremeno oslobode Ivanovića i Delibašića, pravdajući to stavom da bi optuženi mogli da pobegnu i utiču na svedoke.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša, a sva petorica Srba izjasnili su se na početku suđenja da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.

  • 16x9 Image

    Jasmina Šćekić

    Od 2003. godine radi kao novinar informativne redakcije Radija Kontakt Plus u Kosovskoj Mitrovici. Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG