Dostupni linkovi

Janjić: S kim Marko Đurić vodi pregovore?


Marko Đurić

Dušan Janjić, predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose, za „Zašto?“ analizira zbog čega zvanični Beograd teško odobrava posete visokih zvaničnika sa Kosova, uprkos tome što su detalji o realizaciji poseta zvaničnika utvrđeni u briselskom pregovaračkom procesu.

Nakon što kosovskom ministru spoljnih poslova Bedžetu Pacoliju nije dozvoljen dolazak u Novi Pazar, na poziv Bošnjačkog nacionalnog veća, direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić, izjavio je da zvaničnici iz Prištine mogu da posete centralnu Srbiju pod uslovom da njihova funkcija postoji po međunarodnim propisima.

  • Kratke noge

Pitanje je – s kim to Marko Đurić vodi pregovore? S kim on postiže tehničke dogovore, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić političke, ako su to nepostojeće funkcije. To je ono, što bi narod rekao, u laži su kratke noge.

Vi donekle možete da trčite sa tom pričom da je to lažna, nepostojeća država, a onda se suočite s realnošću da ta država ima svoje organe, da s njima čak i pregovarate, da ste postigli neke regionalne i druge aranžmane i da vam uopšte nije bio problem da oni kao takvi budu primani.

Podsećam vas da je Ivica Dačić svojevremeno primio Envera Hodžaja u Beogradu, kad je on bio ministar spoljnih poslova Kosova. To je bio jedan regionalni skup. To je u redu i potpuno u skladu sa Briselskim sporazumom.

  • Dva pokušaja

U slučaju Bedžeta Pacolija imamo duplo restriktivno tumačenje. Prvo da Sulejman Ugljanin navodno nije imao pravo da ga u ime Bošnjačkog nacionalnog veća pozove, što nije tačno. Možda nije praksa, ali mađarski predstavici u Srbiji često imaju zvaničnike iz Mađarske, ministre, premijere i ostale u gostima. Drugo, ovo je drugo slučaj da je Bedžet Pacoli želeo da dođe. Prvi put na sahranu Olivera Ivanovića, drugi put na poziv Ugljanina.

  • Restriktivno tumačenje

Po mom mišljenu, Beograd zaista restriktivno tumači te norme. Pretpostavljam da je to pre svega iz političkih razloga i da Beograd procenjuje da bi internacionalizacija Sandžaka imala dodatne političke i bezbednosne posledice.

Ali, tu treba reći da je upravo Srbija pokreula pitanje promena granica i da je očekivano da će druga strana, u ovom slučaju Sulejman Ugljanin, jedan od lidera Bošnjaka u Sandžaku, manipulisati pa možda i Bedžet Pacoli, sa teritorijom Sandžaka a možda i sa teritorijom severa Kosova.

  • Vučić

Šansu da se ta restriktivna tumačenja ublaže vidim u Vučiću. Ako je stao iza takve politike, on treba da je promeni, a ako nije stao da upozori svog potpredsednika partije Marka Đurića da tako ne radi.

Nadam se da ćemo uskoro možda imati dokaz da će neko preći granicu. Beograd treba da preispita ukupan efekat tih mera, na šta smo ukazivali i dok smo radili monitoring unutrašnjeg dijaloga, jer svi parametri ukazuju da to sužava i slavi pregovaračku poziciju Srbije i poverenje u Srbiju kao stranu koja potpisuje sporazume, a ne poštuje ih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG