Dostupni linkovi

Severna Makedonija razmišlja o nabavci kineskih vakcina


Doza kineske vakcine Sinofarm, ilustracija
Doza kineske vakcine Sinofarm, ilustracija

Vlasti Severne Makedonije ozbiljno razmišljaju o nabavci vakcina protiv COVID-19 kineskih proizvođača "Sinovak" i "Sinofarm", saopštio je to ministar zdravstva Venko Filipče.

On je u intervjuu za emisiju „360 stepeni“ na TV Alsat rekao da su uz pomoć kineske ambasade u zemlji ostvarili kontakte sa tamošnjim proizvođačima vakcina.

„Čekamo detalje u vezi dogovora, cene i isporuke i verujem da ćemo do kraja nedelje imati sve detalje. Ne bih želeo da govorim o rokovima, ali suština je u tome što je očigledno da proizvođači koji su prvi uspeli da izađu na tržište, kao „Fajzer“, imaju problema sa kapacitetom. Više evropskih zemalja najavljuju tužbe zbog neispunjenja dogovora i mi zbog toga radimo bukvalno na svim poljima da bismo obezbedili kontinuiran proces (nabavke), bez pauze, od trenutka kada počne imunizacija i svakako sa svim ovim bezbednim vakcinama“, istakao je Filipče.

On dodaje da ne bi trebalo biti problem to što Evropska agencija za lekove nije odobrila kineske vakcine.

Ipak, makedonski ministar kaže da zemlja ne otkazuje planirane doze preko mehanizma COVAX, o čemu je za petak najavljen sastanak na kome se treba precizirati kada i koliko vakcina će doći u države koje su aplicirale preko ovog mehanizma.

Čeka se i odgovor „Fajzera“ o detaljima iz ugovora i u vezi dozvole o količinama koje treba da pristignu iz Srbije.

Severna Makedonija do sada nije dobila nijednu vakcinu, niti preko mehanizma COVAX, niti od Fajzera.

XS
SM
MD
LG