Dostupni linkovi

Inspekcija u osnovnoj školi u Novom Sadu nakon govora mržnje prema Bošnjacima


Na fotografiji: potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić
Na fotografiji: potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić izjavio je 23. juna da će u Osnovnoj školi "Vasa Stajić u Novom Sadu nadležne službe Ministarstva "izvršiti stručno-pedagoški nadzor, a postupaće i pokrajinska inspekcija kako bi se utvrdila odgovornost zaposlenih".

Ružićeva izjava dolazi dan nakon što se u javnosti pojavio snimak, na kojem se vide deca od desetak godina kako igraju uz stihove pesme folk pevača Mirka Pajčina, poznatijeg pod pseudonimu Baja Mali Knindža.

U pesmi "Ne volim te Alija" se veličaju ratni zločini nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini i slave topovi "bestrzajci".

"Iako Ministarstvo kontinuirano realizuje aktivnosti kojima škole dobijaju smernice i uče mehanizme kreiranja sigurnog i podsticajnog okruženja za sve učenike, negovanje demokratske kulture, tolerancije, empatije i poštovanja različitosti svih učesnika školske zajednice, "Pojava ovakvog izolovanih incidenata zahteva dodatnu intervenciju prema školi", rekao je Ružić.

On je naglasio da situacija u Osnovnoj školi "Vasa Stajić" u Novom Sadu "nipošto ne odslikava situaciju i atmosferu u školama u Srbiji".

Kako se navodi u saopštenju, Ružić je izrazio očekivanje da se "ovakve situacije neće ponoviti".

Incident su osudili Bošnjačko nacionalno vijeće, opozicione partije Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković i nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava.

Takođe, reagovao je i muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić i Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić".

Direktorka osnovne škole "Vasa Stajić" Zorica Đurić je u razgovoru za portal Nova.rs 22. juna rekla da je za ceo događaj saznala iz medija, te dodala da je u pitanju nesmotren incident i da niko od prisutnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao deci.

Prema njenim rečima, u priredbi su učestvovala deca iz četiri razreda i postojao je dogovor da svaki razred ima prava na po tri pesme.

Ona je napomenula da niko iz kolektiva OŠ "Vasa Stajić" ne podržava govor mržnje prema bilo kome.

Folk pevač Mirko Pajčin je popularnost je stekao tokom devedesetih godina i ratova na području bivše Jugoslavije.

U nekim od svojih najpopularnijih pesama veliča osuđenike za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

XS
SM
MD
LG