Dostupni linkovi

Nevladine organizacije osudile puštanje nacionalističke pesme u osnovnoj školi u Novom Sadu


U pesmi se veličaju ratni zločini nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u BiH i slave topovi "bestrzajci".
U pesmi se veličaju ratni zločini nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u BiH i slave topovi "bestrzajci".

Nevladin Vojvođanski kulturni klub (VKK) "Vasa Stajić" zatražio je 22. juna smenu direktorke osnovne škole iz Novog Sada u kojoj je na školskoj priredbi puštena pesma koja veliča ratne zločine nad Bošnjacima.

Mediji su ranije preneli da je u javnost procure snimak iz novosadske osnovne škole "Vasa Stajić", na kojem se vide deca od desetak godina kako igraju uz stihove pesme folk pevača Mirka Pajčina, poznatijeg pod pseudonimu Baja Mali Knindža.

U pesmi se veličaju ratni zločini nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u BiH i slave topovi "bestrzajci".

"Zahtevamo od nadležnih državnih organa oštru reakciju i hitnu smenu direktora ove školske ustanove, kao i zabranu daljeg vaspitno-prosvetnog rada nastavnog kadra koji je osnovnoškolce terao da đuskaju uz klerofašističku pesmu 'Ne volim te Alija', koja izaziva rasnu, versku i nacionalnu mržnju, veliča najstrašnije zločine i ratne sukobe", navodi se u saopštenju VKK "Vasa Stajić".

U saopštenju se pozivaju građani i roditelji čija deca idu u ovu školu "da se aktiviraju kako ovaj skandal ne bi prošao bez konsekvenci" i kako bi bili sankcionisani "oni koji njihovu decu uče mržnji i podstiču ih na zločine".

Portal Nova.rs je objavio snimak sa zamućenim licima dece i prisutnih nastavnika, na kojem se čuje sporna pesma, a sa decom pleše i jedna odrasla osoba, za koju se navodi da je učiteljica. Prema pisanju tog portala, snimak je objavljen u roditeljskoj grupi na platformi Viber.

Direktorka osnovne škole "Vasa Stajić" Zorica Đurić u razgovoru za portal Nova.rs kaže da je za ceo događaj saznala iz medija, te dodala da je u pitanju nesmotren incident i da niko od prisutnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao deci.

Prema njenim rečima, u priredbi su učestvovala deca iz četiri razreda i postojao je dogovor da svaki razred ima prava na po tri pesme.

"Pesme su sami birali i puštali učenici i većina je bila potpuno primerena njihovom uzrastu. Nažalost, ova pesma je puštena bez ičije saglasnosti, ali od buke i galame koju su učenici stvarali, niko od učitelja nije ni mogao čuti reči", rekla je Zorica Đurić.

Ona je napomenula da niko iz kolektiva OŠ "Vasa Stajić" ne podržava govor mržnje prema bilo kome.

Folk pevač Mirko Pajčin je popularnost je stekao tokom devedesetih godina i ratova na području bivše Jugoslavije.

U nekim od svojih najpopularnijih pesama veliča osuđenike za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Njegove pesme pevali su i pojedini visoki zvaničnici Srbije. Tako je u avgustu 2021, na manifestaciji "Kočićev zbor" u blizini Banjaluke u Bosni i Hercegovini, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom pevao njegovu pesmu "Pevaj Srbijo".

Refren te pesme, pored ostalog, glasi: "Pevaj Srbijo, zemljo junaka/pevaj Srbijo, zemljo bitaka". Nastavak pesme je: "Sad spomen osta na kome piše: Krvave bitke Srbi vodiše/Nek vetar tiho po polju piri/Nek naše srpstvo daleko širi".

XS
SM
MD
LG