Dostupni linkovi

Rusko-srpski desant na 'Kovin'


'Slovensko bratstvo 2016'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

„Slovensko bratstvo 2016“

Padobranskim desantom specijalaca Srbije, Rusije i Belorusije na aerodrom „Kovin“ u Srbiji je počela multinacionalna vojna vežba „Slovensko bratstvo 2016“. Ovim je nastavljena srpsko-ruska vojna saradnja koje je intenzivirana 2014. godine, zajedničkom vežbom na poligonu „Nikinci“ u Sremu.

Posle jednočasovne dinamične akcije, u kojoj su pripadnici tri vojske sve izveli po planu, komandanti oružanih snaga iz Srbije, Rusije i Belorusije vežbi su dali najviše ocene.

Vojna vežba "Slovensko bratstvo 2016"
Vojna vežba "Slovensko bratstvo 2016"


“Desantiranje je prošlo kako treba. Sve jedinice specijalne namene izvršile su svoje zadatke sa ocenom odlično!” glasno je nakon vežbe pred novinarima raportirao general-major Oleg Olegovič Poljgujev, zamenik načelnika Štaba vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije.

Srpsko-rusko-beloruska vežba u Kovinu održana je u složenim vremenskim uslovima, po kiši i mestimičnoj magli, zbog čega je počela dva sata kasnije nego što je prvobitno bilo predviđeno. Tokom desanta padobranaca na nebu se pojavila duga, što je general Zoran Veličković, oficir za planiranje ove vežbe i komandant Specijalne brigade Vojske Srbije, opisao kao posebnu simboliku.

“Danas ste videli kako tri vojske uspešno sarađuju na zadacima protivterorističke borbe. Nastavićemo sa realizacijom ovakvih vežbi u sklopu međunarodne vojne saradnje, a sve u cilju bezbednosti naše države i mira u svetu.”

Oleg Ivanovič Pejčevski, Oleg Olegovič Poljgujev i Zoran Veličković
Oleg Ivanovič Pejčevski, Oleg Olegovič Poljgujev i Zoran Veličković


Tokom taktičke vežbe “Slovensko bratstvo 2016”, na kojoj učestvuje 700 pripadnika tri vojske, u Kovinu su prikazani desant iz helikoptera MI-8 i MI-17, kao i iz aviona Iljušin 76, iz kojih su desantirani i oklopni transporteri BMD-2. Osim letelica, borbenih i izviđačkih vozila pešadije, korišćeni su i kvadovi, bespilotne letelice, dronovi i druga vojna sredstva.

“Rukovodstvo vežbe procenilo je dejstvo ruskih, beloruskih i srpskih snaga kao odlično, hrabro i jako! Beloruskoj vojsci je važno ovo iskustvo. Zato što sledeće godine hoćemo da održimo ove vežbe kod nas, i nadam se da će one postati tradicionalne,” rekao je Oleg Ivanovič Pejčevski, prvi zamenik načelnika Štaba komande za specijalne operacije Oružanih snaga Belorusije.


Cilj zajedničkih vežbi Srbije, Rusije i Belorusije, kako je saopštilo srpsko Ministarstvo odbrane, je unapređenje operativnih sposobnosti za izvođenje protivterorističkih operacija u multinacionalnom okruženju. Vežba “Slovensko bratstvo 2016” nastavlja se 8. novembra na strelištu "Orešac" i 9. novembra na poligonu “Pasuljanske livade”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG