Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruski genij odbio milijun dolara


Grigory Perelman
Priredio: Rinko Golubović

Riješio je gotovo nemoguć matematički problem, a kad su mu za to ponudili milijun dolara, hladnokrvno ih je odbio. Njegovo ime je Grigorij Perelman i on je ruski matematički genij.

Sloveći kao najpametniji čovjek u svijetu, 44-godišnji Pelerman živi u osami, u žoharima infestiranom stanu u Sankt Petersburgu. 'Imam sve što mi treba', navodno je rekao nositeljima dobrih vijesti Pelerman kroz zatvorena vrata svojeg stana, piše Daily Mail.

Nagradu za rješenje Poincareove konjukture, koja je matematičare mučila više od stoljeća, ponudio je američki matematički institut Clay. Pelerman je problem riješio i svoju genijalnost objavio putem interneta. No, ovo nije prvi put da je odbio nagradu, jer prije četiri godine nije se pojavio niti na dodjeli prestižne Fieldsove medalje, međunarodne matematičke unije, za rješavanje jednog drugog složenog problema.

'Ne zanima me niti novac, niti slava. Ne želim biti izložen poput životinje u zoološkom vrtu', rekao je tada Pelerman. 'Nisam je matematički heroj. Čak nisam niti toliko uspješan i zato ne želim da drugi gledaju u mene',
dodao je.

Njegovi susjedi pričaju kako Pelerman živi u krajnje neljudskim uvjetima.

'Bila sam jednom u njegovom stanu i ostala sam zatečena. On ima samo stol, stolicu i krevet sa prljavim madracem, koji tamo stoji još od prijašnjih vlasnika alkoholičara, koji su mu prodali stan', objasnila je susjeda Vera Petrovna. 'Pokušavamo se riješiti žohara u zgradi, no oni se svi skrivaju kod njega u stanu',
dodala je.

Bilo kako bilo, Pelerman je još 2002. godine, kad je radio kao istraživač na matematičkom institutu Pelkov u St. Petersburgu, putem interneta objavljivao kako je riješio Poincareovu konjukturu.

Rigorozni testovi, provedeni nad njegovim rješenjem, pokazali su kako je u pravu. No, o čemu se zapravo radi u problemu koji je matematičare čitavih 100 godina bacao u očaj? Laički rečeno, radi se o tvrdnji da je bilo koji trodimenzionalni prostor bez rupa u njemu, jednak razvučenoj sferi.

Pelermanovi prijatelji tvrde kako mu je rasprava o matematici nakon 2003. godine, kad je dao otkaz na institutu, postala prebolna tema za razgovor te da se ostavio matematike u potpunosti.
XS
SM
MD
LG