Dostupni linkovi

Ruski znanstvenik tvrdi: Novo malo ledeno doba počinje sljedeće godine


Snaga Sunčevog zračenja se posljednjih godina smanjuje, pa će uskoro doći do globalnog zahlađenja - nastupit će malo ledeno doba. To je izjavio šef sektora za kozmička istraživanja Sunca Glavnog (Pulkovskog) astronomskog opservatorija RAN-a Habibulo Abdusamatov, a prenosi Ruski vjesnik.

Abdusamatov je ruski astrofizičar koji je šef projekta "Astrometrija", ruskog dijela Međunarodne svemirske postaje. Poznati je protivnik teorije o globalnom zatopljavanju i već je ranije pisao o svojoj teoriji po kojoj se zagrijavanje Zemlje događa zbog utjecaja povećanog zračenja Sunca.

Svoju teoriju temelji na tome da se globalno zagrijavanje događa i na Marsu, što, po njegovom mišljenju, može značiti samo jedno - da je uzrok pojačano zračenje Sunca. Međutim, njegove teorije znanstvena zajednica nije prihvatila, a njegovi kritičari dokazuju da njegove tvrdnje nemaju uporišta ni u teoriji ni rezultatima promatranja.

Ipak, ruski znanstvenik ne odustaje. Prema njegovom mišljenju, krajem ove i početkom sljedeće godine trebao bi nastupiti početak epohe malog ledenog doba. ''Malo ledeno doba povezano je s promjenom intenziteta zračenja samog Sunca i ima interval od 200 godina. Grubo govoreći, dva stoljeća plus-minus 70 godina", rekao je.

Faza jakog zahlađenja

''To znači da će se prosječna temperatura na cijeloj Zemlji spustiti za otprilike 1,5 stupnja, i tada će nastupiti faza jakog zahlađenja malog ledenog doba. To se očekuje otprilike 2060. plus-minus 11 godina", istaknuo je sugovornik agencije.

Prema njegovim riječima, jako zahlađenje će prema približnim procjenama trajati 45-65 godina, nakon čega će nastupiti još jedan ciklus otopljavanja.

XS
SM
MD
LG