Dostupni linkovi

Ruskom vojniku doživotna kazna zbog ubistva ukrajinskog civila smanjena na 15 godina


Vadim Šišimarin tokom saslušanja u žalbenom sudu u Kijevu 25. jula.

Apelacioni sud u Kijevu smanjio je doživotnu kaznu zatvora izrečenu ruskom vojniku za ubistvo nenaoružanog civila u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu na 15 godina.

Vadim Šišimarin, star 21 godinu, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u maju na prvom suđenju za ratne zločine od početka ruske invazije na Ukrajinu. Smanjenje kazne donelo je sudsko veće Kijevskog apelacionog suda, preneo je novinski sajt Grati 29. jula na Telegramu.

Ruski narednik priznao je krivicu za smrt 62-godišnjeg ukrajinskog civila Aleksandra Šelipova, koji je upucan 28. februara dok je vozio bicikl u selu Čupahivka u severoistočnom regionu Sumi.

Šišimarinov advokat je tokom žalbenog pretresa 13. jula zatražio od suda da poništi presudu i oslobodi njegovog klijenta, rekavši da se njome krše pravila i običaji ratovanja i da Šišimarin nije imao nameru da ubije Šelipova.

Advokat Viktor Ovsjanikov je takođe istakao da sud nije uzeo u obzir da je Šišimarin nekoliko puta odbio da ispoštuje naređenje da puca, koje su dali njegov neposredni komandant i još jedan oficir.

Takođe, pre izricanja presude, sud nije uzeo u obzir da se Šišimarin dobrovoljno predao. Ovsjannikov je rekao da je kazna bila "preterano stroga", napominjući da Šišimarin nije odbio da svedoči, opisao je kako su se događaji odigrali i izjasnio se krivim da je pucao u žrtvu.

Šišimarin, koji dolazi iz sibirskog regiona Irkutska, malo toga je rekao na saslušanju. Tužioci su se zalagali za zadržavanje prethodno izrečene kazne.

XS
SM
MD
LG