Dostupni linkovi

Prvi ruski vojnik optužen za ratni zločin pred sudom u Kijevu


Glavni tužilac Ukrajine rekao je da bi 21-godišnji ruski vojnik, koji se trenutno nalazi u ukrajinskom pritvoru, mogao da se suoči sa doživotnim zatvorom ako bude osuđen za ubistvo.
Glavni tužilac Ukrajine rekao je da bi 21-godišnji ruski vojnik, koji se trenutno nalazi u ukrajinskom pritvoru, mogao da se suoči sa doživotnim zatvorom ako bude osuđen za ubistvo.

Suđenje ruskom vojniku koji je optužen za ubistvo nenaoružanog ukrajinskog civila počelo je 13. maja pred sudom u Kijevu.

Ovo je prvi slučaj ratnog zločina koji je pred sudom od početka ruske invazije.

Zarobljeni pripadnik ruske tenkovske jedinice Vadim Šišimarin optužen je da je pucao u glavu 62-godišnjeg muškarca kroz otvoreni prozor automobila u selu Chupakhivka na severoistoku Ukrajine.

Ubistvo se dogodilo samo nekoliko dana posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Šišimarin je priznao da je pucao na civila na snimku koji je objavila Služba bezbednosti Ukrajine.

"Naređeno mi je da pucam", rekao je Šišimarin 28. februara. "Pucao sam u njega. Pao je i nastavili smo dalje".

Šišimarinova video izjava je "jedno od prvih priznanja neprijateljskih napadača", navela je ukrajinska služba bezbednosti.

Preti mu kazna doživotnog zatvora prema kaznama navedenim u delu ukrajinskog krivičnog zakona koji se bavi zakonima i običajima ratovanja.

Glavna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova je prošle nedelje objavila i ime prvog ruskog vojnika osumnjičenog za mučenje i ubistva civila u gradu Buča, u blizini Kijeva.

Venediktova je rekla da je reč o komandantu jedinice Nacionalne garde Rusije Sergeju Koloceju, koji je zvanično obavešten da je osumnjičen.

Ukrajina istražuje na hiljade zločina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00

Venediktova je prošlog meseca identifikovala deset vojnika 64. mehanizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Rusije, rekavši da su osumnjičeni za "okrutnost prema civilima i druge ratne zločine", dodajući da ukrajinski istražitelji nastavljaju da prikupljaju dokaze.

Povlačenje ruskih snaga iz Buče i drugih gradova u blizini Kijeva otkrilo je dokaze o brutalnim ubistvima, mučenju i masovnim grobnicama, što je izazvalo pozive Ujedinjenih nacija i Međunarodnog suda u Hagu za istrage radi utvrđivanja da li su počinjeni ratni zločini.

Ukrajinska policija saopštila je 5. maja da je od početka ruske invazije 24. februara pokrenuto više od 10.000 istraga o ratnim zločinima koje su navodno počinile ruske trupe u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG