Dostupni linkovi

Ruski kapital, crnogorska atrakcija na vodi


Novi akva park u Crnoj Gori, Budva, juni 2016.
Novi akva park u Crnoj Gori, Budva, juni 2016.

Većinski ruskim kapitalom otvoren je najveći akva park u Crnoj Gori na brdu Topliš iznad Budve. Mnoge je ova turistička atrakcija podsjetila na skupu cijenu koju su Budvani platili za gradnju nikada izgrađenog Vodenog grada – na aferu koju mnogi smatraju prvom u nizu višemilionskih pronevjera koje su obilježile proteklih desetak godina u Budvi.

Najveći akva park u Crnoj Gori otvoren je uz još nezavršene radove, propuste u organizaciji svečanosti, pljesak lokalnih direktora i opštinskih činovnika, te šampanjac i pune trpeze.

"Gambor sa avokadom, losos sa kavijarom, tartar tuna, pršut sa pipunom, rozbif s jagodama, gorgonzola s kruškama i orasima ...", nudi nam glavni konobar kojeg pitamo koliko treba spusta na vodenim toboganima da se sve te kalorije potroše:

"Pa, zavisi i od tobogana i od vas. Ne znam", odgovara on.

Ne zna se ni ko su investitori najnovije turističke atrakcije u Budvi, makar po riječima Sahreta Hajdarpašića, jednog od direktora "Aquaterra solution", koja je uložila 13 miliona za opremanje akva parka.

Informacije RSE da je riječ o ruskom kapitalu Hajdarpašić nije želio da potvrdi.

"Investitori su trenutno dva međunarodna fonda, a ja ću od avgusta biti manjinski akcionar sa tri odsto. Ja sada napamet ne znam koja, ali su dva međunarodna fonda većinski vlasnici", kaže Hajdarpašić.

Ono što ne znaju u "Aquaterra solution" saznali smo u Centralnom registru privrednih subjekata – po 50 posto udjela u njihovoj firmi imaju "N4 Foundation" i "Trakom Foundation", predsjednik Odbora direktora je Kiril Popov, a članovi Odbora Sahret Hajdarpašić i Denis Ippolitov.

Akva park, Budva, juni 2016.
Akva park, Budva, juni 2016.

Otvaranje njihovog akva parka podsjeća mnoge u Budvi da su na njegovom mjestu skupo platili Vodeni grad koji nikada nije izgrađen.

Opština je 2006. godine tu zemlju iznajmila kiparskoj firmi "Numeriko Trejding Limitid" koja je trebala da gradi Vodeni grad.

Toj privatnoj firmi, garanciju za kredit od 1,6 miliona eura daje Opština Budva, nakon čega se vrlo brzo ispostavlja da od posla nema ništa. Ali, privatna firma odlazi s novcem od kredita koji su godinama potom banci vraćali građani Budve.

Istražujući ovu aferu, MANS je prije četiri godine objavio da iza kiparske kompanije "Numerico Trading Limitid" stoje Miloš Marović, sin Svetozara Marovića, i Dragan Bećirović koji je početkom aprila 2011. godine ubijen u Budvi.

Svetozar Marović je dojučerašnji predsjednik Političkog savjeta Demokratske partije socijalista (DPS) koji je podnio ostavku na sve funkcije u partiji nakon što je priznao krivicu za afere kojima je budvanski budžet oštećen za višemilionske iznose.

Biznismena Dragan Bećirovića mediji su dovodili u vezu sa privatizacijom hotela Avala u Budvi i Bjanka u Kolašinu, a istraga još nije dala rezultate o motivima, nalogodavcima i izvršiocima njegovog ubistva prije pet godina.

Ukupna šteta po gradski budžet u aferi izgradnje Vodenog grada se još zvanično ne zna, ali je jasno da je mnogo veća od 1,6 miliona jer je Opština skoro deceniju plaćala po 300.000 eura godišnje za ležarinu opreme u barskom terminalu.

Odbornik Demokrata Miomir Pejović za RSE kaže da tome treba pridodati i višemilionske iznose kojima su se iz gradskog budžeta plaćali nepostojeći radovi na izgradnji nepostojećeg Vodenog grada.

Zakuska povodom otvaranja Akva parka, Budva, juni 2016.
Zakuska povodom otvaranja Akva parka, Budva, juni 2016.

"Imali smo kroz završne račune budžeta od 2007. do 2009. godine oko šest ili sedam miliona eura koji su, navodno, uloženi u zemljane radove na izgradnji Vodenog grada. Kada je objavljen izvještaj o radu Prve banke, vidjeli smo da je u februaru 2007. firma Moninvest, gdje su suvlasnici Svetozar Marović i Dragan Sekulić, uzeli kredit od dva miliona eura, sa obrazloženjem izvođenja radova na Vodenom gradu. Ja sam tada tražio od nadležnog sekretarijata za investicije odgovor koje je to radove izvodilo preduzeće 'Moninvest', na osnovu kog tendera i slično, ali odgovor nikada nisam dobio", ističe Pejović, te dodaje:

"Očigledno je da su u posao isisavanja novca iz budžeta preko Vodenog grada bila uključena brojna fizička lica i zaista je čudno da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić još uvijek ne preduzima ništa povodom ove afere i pored tolikog obilja dokaza."

Po nalogu specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović, inspektori su opštinsku dokumentaciju o izgradnji Vodenog grada uzeli još početkom 2012. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG