Dostupni linkovi

Britanski obaveštajci tvrde da su smenjena dva ruska komandanta


Uništeni ruski helikopter u blizini Harkiva
Uništeni ruski helikopter u blizini Harkiva

Ukrajinska vojska saopštava da su ruske snage pokrenule kontranapade oko Harkova u pokušaju da povrate izgubljenu teritoriju nakon što su potisnute nazad na granicu.

U oblasti naselja Velika Komišvaha, ruske snage su pretrpele značajne gubitke i bile su prinuđene da se povuku na ranije zauzete položaje, izvestio je 19. maja Generalštab oružanih snaga Ukrajine.

Guverner ruske oblasti Kursk je 19. maja rekao. da je jedna osoba ubijena, a druga ranjeni nakon ukrajinskog napada na selo blizu granice.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u svom dnevnom obaveštajnom biltenu 19. maja da je general-potpukovnik Sergej Kisel, koji je komandovao elitnom 1. gardijskom tenkovskom armijom, suspendovan zbog neuspeha da zauzme Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad.

U izveštaju britanske obaveštajne službe navodi se da je Kisel samo jedan od visokih ruskih oficira koji su poslednjih nedelja otpušteni zbog lošeg učinka tokom ranih faza invazije na Ukrajinu.

Među ostalim ruskim komandantima koji su verovatno otpušteni je i viceadmiral Igor Osipov, koji je komandovao ruskom Crnomorskom flotom, nakon potonuća krstarice Moskva u aprilu, izvestili su britanski obaveštajci.

Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba ruske vojske, verovatno ostaje na toj funkciji, navodi se u biltenu, dodajući da je nejasno da li zadržava poverenje predsednika Vladimira Putina.

U ruskom vojnom i bezbednosnom sistemu verovatno preovladava kultura zataškavanja i žrtvenog jarca, ocenila je britanska obaveštajna služba, zaključujući da bi to moglo dodatno opteretiti ruski centralizovani model komandovanja i kontrole i otežati Moskvi da povrati inicijativu u sukobu.

U međuvremenu, neimenovani vojni zvaničnik NATO-a koji ima uvid u obaveštajne podatke rekao je za CNN da se zamah sukoba značajno promenio u korist Ukrajine, iako Alijansa ne očekuje značajne dobitke ni za jednu stranu u narednim nedeljama.

Izvor: Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom

XS
SM
MD
LG