Dostupni linkovi

Ruski Gazprom se vraća na hrvatsko tržište


Aleksandar Medvjedev i Ivan Vrdoljak, 16. siječanj 2013.
Aleksandar Medvjedev i Ivan Vrdoljak, 16. siječanj 2013.
Gazprom se vraća na hrvatsko tržište, dogovoreno je u srijedu na sastanku predstavnika ruskog naftog giganta i hrvatske Vlade. Ulaskom ruskog prirodnog plina na hrvatsko tržište očekuje se snižavanje cijena za hrvatsko gospodarstvo, a vjerojatno i za privatne potrošače.

Nakon četvrt stoljeća dobre suradnje i dvogodišnje pauze tijekom koje se Hrvatska opskrbljivala prirodnim plinom iz bušotina u sjevernom Jadranu koje je eksploatirala talijanska tvrtka ENI, ruski naftni gigant Gazprom vraća se na hrvatsko tržište. U četvrtak se potpisuje izgradnja odvojka naftovoda „Južni tok“ do Hrvatske, Gazprom do kraja mjeseca osniva tvrtku u Zagrebu, a sa hrvatskom Vladom formirati će radnu grupu za teme od zajedničkog interesa.

„Unazad nekoliko godina tržište prirodnim plinom je liberalizirano i vrlo sam zadovoljan interesom što ga je pokazala jedna od najvećih svjetskih kompanija u tom području,“ kazao je hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nakon susreta sa zamjenikom glavnog izvršnog direktora Gazproma i generalnim direktorom Gazprom Exporta Aleksandrom Medvjedevim. Koje su teme otvorene?

„Prva je opskrba plinom hrvatskog tržišta, druga je suradnja na izgradnii plinskih elektrana i treća tema, koja me obradovala i iznenadila jer nisam bio spreman, je interes Gazproma za plasman derivata prirodnog plina i nafte za pogon motornih vozila, kao i formiranje distribucijske mreže.“

Vrdoljak se pohvalio i da je ruska strana izrazila interes za za istraživanje novih naftnih polja u Hrvatskoj. Gazprom se vraća na hrvatsko tržište – u utorak je potpisan ugovor sa jedinim hrvatskim proizvođačem umjetnih gnojiva, kutinskom Petrokemijom, na 130 milijuna tona prirodnog plina po cijeni koja je 20 posto niža nego ona koju je Petrokemija do sada plaćala.

Dobra vijest za ekonomiju

To je dobra vijest ne samo za hrvatske poljoprivrednike, nego je ulazak ruske kompanije sa jeftinijim plinom dobra vijest i za hrvatsku ekonomiju, a s vremenom i za građanstvo.

Ilustracija
Ilustracija
„Vjerujem da će buduća suradnja Gazproma i hrvatske Vlade rezultirati time da će hrvatska industrija biti konkurentnija, da će imati jeftiniju energiju što će omogućiti i da finalni proizvod bude jeftiniji, a da se u konačnici ta suradnja reflektira i na cijeni plina za naše građane“, kaže ministar Vrdoljak.

Drugi čovjek Gazproma Madvedjev kazao je kako je osim za izgradnju elektrane na prirodni plin, koja bi proizvodila struju po konkurentnim cijenama ne samo za Hrvatsku, već i za susjede, Gazprom zainteresiran za isporuku derivata prirodnog plina kao pogonskog goriva za vozila.On je najavio i potpisivanje u četvrtak.

„Sutra potpisujemo plan akcije za izgradnju odvojka energovoda 'Južni tok' do hrvatskog tržišta. Plan je vrlo precizan i svatko zna svoj dio posla“.

Gazprom je dugogodišnji hrvatski partner u opskrbi plinom, međutim pred 2 godine, usred najžešćeg sukoba hrvatske Vlade i mađarske naftne kompanije MOL oko kontrole hrvatske naftne kompanije INA, MOL je naložio INI da raskine ugovor sa Rusima i kupuje plin iz jadranskih bušotina koji crpe Talijani.

Postoje ocjene da su zbog toga Rusi odustali od izgradnje glavne trase „Južnog toka“ kroz Hrvatsku, da bi je na taj način kaznili što više ne kupuje njihov plin. Bile te špekulacije točne ili ne, glavna trasa „Južnog toka“ prolazi kroz Mađarsku, a Hrvatska će se morati zadovoljiti samo lokalnim odvojkom, čija se izgradnja potpisuje u četvrtak.
XS
SM
MD
LG