Dostupni linkovi

Ruski antiratni aktivista podneo prijave zbog batina u Beogradu


Ruski državljanin, 19-godišnji Ilja Zernov, ispričao je novinarima da je napadnut 29. januara dok je pokušavao da prekreči grafit "Smrt Ukrajini".
Ruski državljanin, 19-godišnji Ilja Zernov, ispričao je novinarima da je napadnut 29. januara dok je pokušavao da prekreči grafit "Smrt Ukrajini".

Rus Ilja Zernov napadnut je u Beogradu dok je pokušavao da prekreči uvredljiv grafit, zbog čega je 13. februara podneo krivične prijave.

Kako je novinarima rekao tog dana ispred Trećeg osnovnog tužilaštva grafit koji je pokušao da prekreči ispisan je pored znaka ruske jedinice "Vagner", koja se bori na strani Rusije u ratu u Ukrajini.

Poruka grafita je "Smrt Ukrajini".

Devetnaestogodišnji Zernov, koji sada, poput hiljada drugih Rusa koji su pobegli od Putinovog režima, živi u Beogradu, krivične prijave podneo je, između ostalih i protiv lidera proruski orijentisane organizacije "Srpska desnica", Miše Vacića.

On je uveren da je Vacić bio u grupi koja ga je krajem januara napala.

Vacić je u izjavi za RSE negirao te tvrdnje.

Šta je rekao Zernov?

Ruski državljanin, 19-godišnji Ilja Zernov, ispričao je novinarima da je napadnut 29. januara dok je pokušavao da prekreči grafit "Smrt Ukrajini".

Nakon podnošenja krivične prijave tužilaštvu, Zernov je rekao novinarima da ga je udario muškarac koji je imao masku sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Prišao mi je muškarac sa crnom maskom na kojoj je bio lik Putina i udario me po levom uvu", rekao je Zernov.

On je naveo da mu je od tog udarca probijena bubna opna.

Prema njegovim rečima napadač mu je pretio nožem i metalnim bokserom.

"Taj čovek je tražio da se izvinim za upropašćen mural", dodao je Zernov.

On je naveo da je maska bila delimično prozirna i da je uveren da je ta osoba bio Miša Vacić.

"Prilično sam siguran da je to bio on, iako je maska skrivala njegovo lice. Ali, pošto smo dugo pričali, i kad je on okrenuo lice, mogao sam videti kroz masku njegov profil. Crte lica su bile veoma slične", rekao je Zernov.

Ilja Zernov je ruski antiratni aktivista iz Kazanja.

Ispričao je da je učestvovao u antiratnim akcijama u februaru 2022. kada je Rusija započela agresiju na susednu Ukrajinu.

Odlučio je da napusti Rusiju nakon privođenja i u Srbiju je došao u martu 2022.

Zernov je ispričao novinarima da je i napadačima rekao da ne podržava rat.

"Rekao sam im da sam Rus i da ne podržavam rat i natpis 'Smrt Ukrajini' koji je ispisan (u Beogradu)", naveo je Zernov.

U Beogradu se mogu videti ispisana slova Z što je simbol ruske agresije na Ukrajinu, kao i grafiti "Vagneru".

Srbija je uz Belorusiji i Tursku jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Sa druge strane, aktivna je antiratna ruska zajednica, koja je izbegla u Srbiju iz Rusije. Pripadnici ove zajednice su u Beogradu u proteklih godinu dana u više navrata organizovali proteste zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP), od 25. februara do 21. decembra 2022. u Srbiju je došlo 219.153 ruskih državljana, ali se nisu svi zadržali.

Advokat: Tražili smo od tužilaštva prepoznavanje

Advokat Čedomir Stojković koji zastupa Zernova rekao je novinarima da su od tužilaštva tražili da se izvrši prepoznavanje.

"Ukoliko tužilaštvo bude htelo da radi svoj posao, moraće da pozove Mišu Vacića i Ilju (Zernova) na prepoznavanje", naveo je Stojković.

On je objasnio da je krivična prijava podneta zbog nekoliko krivičnih dela, uključujući izazivanje teške telesne povrede i izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

"Doživeli smo da u Srbiji Srbi tuku Ruse koji su pobegli od režima Vladimira Putina", naveo je Stojković.

"Ukoliko tužilaštvo bude htelo da radi svoj posao, moraće da pozove Mišu Vacića i Ilju (Zernova) na prepoznavanje", naveo je advokat Stojković.
"Ukoliko tužilaštvo bude htelo da radi svoj posao, moraće da pozove Mišu Vacića i Ilju (Zernova) na prepoznavanje", naveo je advokat Stojković.

Vacić demantuje događaj

Lider vanparlamentarne "Srpske desnice" Miša Vacić rekao je za RSE da se "ništa od toga nikada nije desilo".

Vacić tvrdi da nema šta da objašnjava jer je "ceo događaj iskonstruisan".

"Ja ne da ga nisam napao, ja ga nisam nikad video", rekao je Vacić upitan za komentar povodom podnošenja krivične prijave.

Miša Vacić propagira ekstremno desnu ideologiju, za sebe kaže da je srpski nacionalista.

"Srpska desnica", koju predvodi, zalaže se za evroazijske integracije i vojni savez sa silama Istoka.

Za Rusiju kaže da je večiti saveznik srpskog naroda.

Tokom 2021. organizovao je oslikavanje murala ruske paravojne formacije Vagner.

"Danas mi je još draže što sam bio inicijator oslikavanja istog iz razloga što se grupa Vagner nalazi na faktički doslovno prvoj liniji fronta oslobođenja gradova od nacizma u Ukrajini", rekao je Vacić za RSE u julu 2022.

'Rat' simbolima ruske agresije na ulicama Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00

Grupa Vagner je pod sankcijama Evropske unije i SAD zbog kršenja ljudskih prava. Zapadne vlade optužuju Moskvu da ih koristi u sukobima na Bliskom istoku i Africi, i od 2014. u Ukrajini.

Vacić je takođe kao međunarodni posmatrač pratio referendum za prisajedinjenje Rusiji koji je u septembru 2022. sproveden u otcepljenim i okupiranim ukrajinskim regionima Donjecka.

Rusko demokratsko društvo traži kažnjavanje napadača

Petr Nikitin iz Ruskog demokratskog društva rekao je novinarima ispred tužilaštva da ovo udruženje traži da se napad na Ilju Zernova procesuira i kazni.

Rusko demokratsko društvo formirali su ruski građani koji su došli u Srbiju od početka rata u Ukrajini. Reč je o antiratnom udruženju.

Nikitin je novinarima 13. februara rekao da iza grafita mržnje u Beogradu stoje "dve male grupacije ekstremista – Narodne patrole i Srpska desnica".

"Narodne patrole" su desničarska organizacija u Srbiji poznata po antimigrantskim akcijama i organizovanju protesta podrške Rusiji u Beogradu, nakon što je Kremlj pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Petr Nikitin (desno) je novinarima 13. februara rekao da iza grafita mržnje u Beogradu stoje "dve male grupacije ekstremista – Narodne patrole i Srpska desnica"
Petr Nikitin (desno) je novinarima 13. februara rekao da iza grafita mržnje u Beogradu stoje "dve male grupacije ekstremista – Narodne patrole i Srpska desnica"

Ruski antiratni aktivisti u Srbiji izloženi sajber pretnjama

Ruski antiratni aktivisti u Srbiji su od početka ruske invazije na Ukrajinu bili izloženi pritiscima i pretnjama na društvenim mrežama.

Malobrojnu grupu ruske dijaspore koja se protivi politici Vladimira Putina, na Telegram kanalu targetirala je ekstremno desničarska organizacija "Rusko-srpski centar Orlovi" sa sedištem u Sankt Peterburgu.

Ova grupa je, prema istraživanju Radija Slobodna Evropa, povezana sa desničarima u Srbiji.

Ruske pretnje antiratnim aktivistima u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00


Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal je pokrenulo istragu. Kako je ovo tužilaštvo navelo za RSE 26. januara formiran je predmet koji se odnosi na pojedine objave u okviru Telegram grupe "Z-Orlovi".

Tužilaštvo je navelo da će obavestiti javnost i preduzetim radnjama i donetim odlukama.

XS
SM
MD
LG